Nincs új a nap alatt

2019. március 29. 17:47

Weber ugyanolyan üresfejű, mint Juncker, csak nem iszik annyit, tehát még ez a mentsége sincs.

„Olvasom, hogy Manfred „»Spitzenkandidat« Weber – aki ugyanolyan üresfejű, mint Juncker, csak nem iszik annyit, tehát még ez a mentsége sincs – javaslatot tett, miszerint a jogállamiságot ugyanúgy kéne vizsgálni, mint a hitelminősítőknek az országok hitelképességét. Ez a vizsgálat aztán nem lenne tét nélküli, hiszen az EU-s pénzek múlnának rajta.

Zárójel. Hogy ezek a hitelminősítők mekkora sikerrel végezték munkájukat, azt a nemrégen volt pénzügyi válság során már láttuk. A bedőlés előtti percekben is ajánlották a bankok kamu papírjait, mint nagyszerű befektetést. Utána volt is némi hümmögés a tevékenységük megbízhatóságával kapcsolatban, mára azonban ezt már elfelejtették és ismét mindenki issza szavaikat. Egészen a következő összeomlásig, mikor majd megint hümmöghetnek. A hitelminősítők – gondoljunk róluk bármit – mindenféle statisztikai, pénzügyi számok alapján végzik munkájukat, melyekről úgy tartják, hogy azok objektívek. A számok nem hazudnak ugyebár. Ettől persze akik használják őket még nyugodtan hazudhatnak. Kérdéses azonban, hogy miféle kritériumok alapján lehet megítélni egy ország »jogállamiságát«? Zárójel bezárva.

Weber szerint ezt a felelősségteljes munkát egy »független« bizottság végezné, mely kinevezett nagyeszűekből állna össze. Mármost egyszerre két fogalom is tisztázásra szorul. A »jogállam« és a »függetlenség« fogalma is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/145801

Ajánljuk még a témában