Mexikó bocsánatkérést követel Spanyolországtól

2019. március 26. 07:36

Megbékélést sürget az új mexikói elnök.

2019. március 26. 07:36

Levélben követelt bocsánatkérést a pápától és a spanyol királytól Mexikó köztársasági elnöke, Andrés Manuel López Obrador azokért a bűncselekményekért, amelyeket a spanyol hódítók követtek el az ország 16. századi meghódításakor.  A mexikói államfő a Twitterren hétfőn nyilvánosságra hozott videoüzenetében a spanyol hódítást inváziónak minősítette.

A felvételen, amely akkor készült, amikor a baloldali vezető a mexikói Tabasco államban lévő ősi maja romvárost, Comacalcót felkereste, elmondta, hogy levélben fordult VI. Fülöp spanyol királyhoz és Ferenc pápához. Ebben követelte tőlük, hogy ismerjék el a spanyol hódítás idején elkövetett bűncselekményeket és kérjenek bocsánatot az őslakosoktól. 

A politikus reményét fejezte ki, hogy 2021 lesz az az év, amikor megtörténik a „történelmi megbékélés”. Mexikóban abban az évben emlékeznek meg három fontos évfordulóról. 500 éve lesz, hogy elesett a spanyol hódítók támadásában Tenocstitlan, az Azték birodalom fővárosa, amelyet 1321-ben alapították. Mexikó pedig 1821-ben nyilvánította ki függetlenségét, elszakadását Spanyolországtól.

Lopez Obrador azt mondta, itt az ideje a megbékélésnek. Előtte azonban bocsánatot kell kérni – tette hozzá. Azt is mondta, hogy a bocsánatkérésért viszonzásul Mexikó is bocsánatot kér majd az őslakosoktól az ellenük elkövetett bűnökért. A spanyol kormány egy nyilatkozatban, amelyben elutasította a levélben írottakat, megtagadta a bocsánatkérést, úgy véli ugyanis, hogy a spanyolok ötszáz évvel ezelőtti cselekedeteit nem lehet a jelen feltételei szerint elítélni. Madrid egyben azt is csalódottan vette tudomásul, hogy a levelet nyilvánosságra hozták. A nyilatkozat szerint az üzenetet március elsején kapta meg a spanyol kormány.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2019. április 17. 18:18
Ha mindenki elkezdene bocsánatot kérni tizenhetedízigleni bűnökért, kurvára nem érnénk rá semmi egyébre.
Akitlosz
2019. március 27. 17:25
Lehet, hogy Mexikóban van valami belpolitikai probléma, mert ez egy tipikus figyelemelterelő gumicsont témának tűnik. Mint mikor nálunk a miniszterelnök a halálbüntetés bevezetéséről hadovált abszolút komolytalanul.
Akitlosz
2019. március 27. 17:23
Spanyolország nem vett el egyetlen négyzetkilométer területet sem Mexikótól. Nem úgy mint a szomszédai. Melyik nyelv is a hivatalos Mexikóban? Az azték? A maja? Miért nem? Mexikó szabad és független ország. Senki nem gátolja meg abban, hogy visszaindiánosítsa magát. Miért nem teszi?
Mia szösz
2019. március 27. 15:28
"Levélben követelt bocsánatkérést a pápától és a spanyol királytól Mexikó köztársasági elnöke," Mexikó és a térség mai lakosai a spanyol hódítók leszármazottai, keveredve az általuk részben kiirtott őslakosság maradékaival, valamint általuk a világ más tájairól behurcolt bennszülöttekkel. Akkor most ki kérjen bocsánatot, kitől????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik