Mérce: Cigányozott a Jobbik, roma jogvédő vágott vissza

2019. március 26. 13:39

Közösségi posztjában úgy fogalmazott az ellenzéki párt újpesti szervezete, hogy „határontúli cigányok” árasztják el a kerületet – közölte a baloldali portál kedden. Setét Jenő ismert roma jogvédő szerint a néppártosodó ellenzéki párt a cigányellenességtől nem akar elhatárolódni.

2019. március 26. 13:39

A Mérce szerint még március 21-én született az a Facebook-bejegyzés, ami vihart váltott ki a fővárosi kerületben, és tágabb környezetében is: mint írják, ugyan már nem teljesen az kifogásolt tartalommal látható a poszt, de a lementett képernyőkép szerint súlyos szavakat használt az egyébként szélsőséges arcát néppártira cserélni igyekvő Jobbik kerületi szervezete (illetve az a párttag, aki a bejegyzést készítette a szervezet nevében).

„Határontúli cigányok árasztják el Újpestet!” – ezzel a címmel tiltakozott a párt helyi szervezete az ellen, hogy Újpesten szervezze meg a fideszes városvezetés a Kárpát-medencei Cigány Történeti Fórumot. Noha – mint azt írták az írásban – a Magyar Nemzet egy erről szóló cikke után a Facebook-oldal kezelői az eredeti címet megváltoztatták, a bejegyzésben még így is maradt bőven rasszista tartalom a Mérce szerint, ennek alátámasztására a következő mondatott emelték ki: „Már gyülekeznek az idecsődített roma vendégek. Ma a városházán, holnap a Tél utcában fognak »szakmázni«.”

Erre reagált hétfőn a roma jogvédő, aki Facebook-bejegyzésében a következőket írta: „Nos! Jobbikos ilyen-olyanok! Melyik törvény tiltja, hogy cigányok Újpesten megjelenjenek? Melyik törvény tiltja, hogy egyébként is újpesti cigányok, Újpest utcáit használják? Melyik törvény tiltja, hogy cigányok Újpest utcáin sétáljanak? Melyik törvény tiltja, hogy Újpesten cigányok akár csoportosan sétáljanak? Melyik törvény tiltja, hogy a cigányok  konferenciát szervezzenek? Melyik törvény tiltja, hogy cigányok a saját intézményükben -vagy akár a többségiben- rendezvényt tartsanak?” Majd arról ír, hogy a „néppártosodással” szemben a valóságban „megélhetési nácik”, „alibi demokraták”, „jobbikos fekélyek” jelentek meg Magyarország utcáin.

Nagy István, a Fidesz újpesti alpolgármestere is megszólalt az ügyben, aki szerint a városvezetés nem engedhet az ilyen jellegű nyomásnak, és az Újpesti Roma Nemzetiségi Önkormányzattal folytatott sikeres együttműködést nem teheti tönkre a pártpolitikai harc. Ő személy szerint szokatlannak tekinti a helyi Jobbik módszerét, hiszen úgy véli, ez nem „jellemző a város politikai kultúrájára”.

A Mérce cikkében megjegyzi: a roma történeti konferenciának kevés köze van a pártpolitikához, és sokkal több ahhoz, hogy itt, Újpesten található a Kárpát-medence egyik legkomolyabb roma helytörténeti gyűjteménye. Arra is kitérnek, külön pikantériát ad a posztnak, hogy a napokban pont a Jobbik támadta a Fideszt Pócs János évekkel ezelőtti videója miatt.

Ismeretes, az utóbbi hónapokban többször került elő a Jobbik politikusaival kapcsolatban olyan hang- vagy videófelvétel, ahogy a zsidó vagy a roma kisebbségről vállalhatatlan hangnemben beszélnek: Jakab Péter és Bencsik János neve többször felmerült ilyen ügyek kapcsán, azonban emlékezetes, hogy Szávay István azért távozott az Országgyűlésből, mert veréssel fenyegetett meg egy önmagát zsidónak valló nőt.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2019. március 26. 17:40
Mindeközben zazrivecz a cigány autonómiáért kampányol.
Max Wünsche
2019. március 26. 17:35
A cigány bárhova beteszi a lábát,ott csak gond van.
Vainamoinen
2019. március 26. 17:31
Hogy ennek milyen kozonseges, bunko kepe van....
Szívemből magyar
2019. március 26. 17:16
Tényleg Pócs János felvételéről valahogy megfeledkezett a mandiNER..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik