Továbbra sincs alku

2019. március 26. 07:44

Természetesen szó sincs arról, hogy a Fidesz egyértelműen győzött volna a néppárti közgyűlésen. De az is tény, hogy nem is veszített.

2019. március 26. 07:44
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Nemzet

„Kompromisszum született szerdán, a helyzetnek nagyjából leginkább megfelelő kompromisszum, ami még nem járt arcvesztéssel. Természetesen szó sincs arról, amit sokan nyilatkoztak az elmúlt napokban, hogy a Fidesz egyértelműen győzött volna a néppárti közgyűlésen. De az is tény, hogy nem is veszített, s ez most egyelőre elegendő.

Ahogyan Móricz Zsigmond írta A fáklya című könyvének befejező mondatában: elvégeztetett, de semmi sem tisztáztatott. Nyilvánvaló, hogy jelen pillanatban, az európai parlamenti választások előtt bő két hónappal mindkét fél érdeke azt diktálta, hogy ne vigyék kenyértörésre a dolgot, mert az senkinek sem lenne jó.

Nem lenne jó a néppártnak, mert a pártcsaládon belüli balhé ártana a kereszténydemokrata-konzervatív (?) szövetség választási esélyeinek, hiszen egy belső konfliktusokkal terhelt frakció nem igazán vonzó a választóknak sem, nem beszélve arról, hogy az esetleg újonnan bekerülő, a néppárt felé orientálódó pártok kétszer is meggondolnák, hogy ebbe a konfliktusos frakcióba, vagy inkább egy másikba lépjenek be a választások után.

De nem lenne jó természetesen Manfred Webernek sem, mert egy vitatkozó-veszekedő pártcsaládnak jóval kevesebb esélye van arra, hogy az ő jelöltjük kerüljön az Európai Bizottság élére. És a Fidesz is kereste azt a megoldást, hogy, ha egy mód van rá, a választások előtt még ne hagyja el a néppártot – bár Orbán kezében ott volt a kilépési nyilatkozat.

Érdemes azonban előre nézni: mi van most?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2019. március 27. 07:58
Orbán kizárólag úgy kerülheti el az arcvesztést, ha nem tér vissza a Néppártba. Szemmel láthatólag így politizál.
Biivisz
2019. március 26. 09:55
Kedves Fritz Tamás! Ön a politológus, mégis azt érzem, kicsit "túlspirázza" a dolgot. Erről csak az jutott eszembe, amit Orbán mondott még a néppárti hajcihő előtt: "Nyugalom, csigavér!" Jelen nyilatkozatok egyértelműen a választások utáni lehetséges helyzetnek szólnak. Nyilván tudják, hogy a baloldal se hülye (annyira) és látja, hogy itt csak elkenés történt. Arra az esetre, viszont, ha Weber-nek a bizottsági trónhoz szüksége lenne balos szavazatokra is - ami sajnos még mindig valószínűnek tűnik -, megpróbálja ezzel a kommunikációval fenntartani a balosok bizalmát is. Viszont, ha a migrációellenes erők a néppártban is "áttörnének", "bátran" ki lehetne állni és azt kommunikálni, hogy a választók akarata alapján belátták, hogy Orbánnak van igaza és - bizony - gyorsan össze is fognának a Forza Italia-val, a Pis-szel, Salvinivel, meg akivel még kell, ha ki tudnák adni a szükséges többséget. (A balszárny meg mehetne a levesbe.) Ha belegondol, ez mindenképpen zseniális húzás volt Orbántól (ahogy már megszokhattuk).
Kup Lung
2019. március 26. 09:16
Romlott a helyzet valóban a komromisszumos felfüggesztés óta . Ugyanis szerda óta a cdu/csu közös program és a vezetői nyilatkozatok kizárják gyakorlatilag a Fidesz képviselte irányvonalat . ---- Így tehát Orbánnak az elvei tartása mellett a 2 út leszűkült egyre : a kilépésre . Illetve ha benn marad az elvek egy részét félre téve akkor is marginalizálódik a szerepe hisz az EPP elsteppelt a jobboldali iránytól sokkal jobban mint bármikor a története során . Szövetségeseit is ráadásul balliberális , zöld közeggel keresi.
tizuii
2019. március 26. 07:59
a fidesz és európa minden félekép nyert, mert az emberek a bevándorlásról beszélnek, és látják kik vezetik európát. TöKETLEN BARMOK.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik