Az Európai Parlament támogatja az óraátállítás eltörlését

2019. március 26. 14:07

2021-től megszüntetné az óraátállítást az EP.

2019. március 26. 14:07

Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését kedden az Európai Parlament (EP).

A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez egyes tagországok fenntartásai miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

A kérdésben az EP-nek még az uniós társjogalkotó szervvel, a tagállami kormányokat tömörítő tanáccsal is meg kell állapodnia.

(MTI)

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mia szösz
2019. március 27. 15:46
"... azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében." Nem értem. Azaz... amely országok a továbbiakban télen-nyáron nyári időszámítást használnak (1 órával előbbre tolják az óramutatót), azok ezt megcselekszik 2021 márciusában, és attól kezdve úgy hagyják. Rendben. Azonban amelyek a téli időszámítást preferálják? 2021 márciusban előre állítják nyárira, októberben meg vissza, és attól kezdve úgy marad, mintha ez az oda-vissza sosem lett volna? Elképzelhető-e, hogy egy ország az azt minden égtájról határoló más országoktól eltérően számítja az időt? Az eddigi időzónák nagyjából a földgolyó hosszúsági köreinek a mentén, változtak. Ezentúl cikk-cakkban lehetnek? Valahol nem az lenne az ember biológiai óráját tekintve az egészséges, hogy amikor az időzóna közepén az égen a lehető legmagasabban áll a Nap, akkor legyen abban a zónában déli 12 óra?
IV. Fawkes
2019. március 27. 11:09
Ahonnan az imént idéztem, egy igen összeszedett, korrekt cikk, világos, közérthető módon előadva: https://www.csillagaszat.hu/hirek/asztroblog/a-nyari-idoszamitas-szaz-eve/
bunko_jobbos
2019. március 27. 10:42
Ha jól tudom, az Eu-parlamentnek nincs semmilyen döntéshozó joga. Úgyhogy szavaztak valakik valamiről. Ki nem szarja le. Egyébként kurva nagy baromság az eltörlése, de a nyári bevezetése meg még félelmetesebb marhaság.
IV. Fawkes
2019. március 26. 18:21
Bár Európában 1979-80 körül kezdték el az óraállítást, nem csak akkori EGK-tagok, hanem szocialista országok is, például mi, de az Unió csak 1997-re hozott egy ajánlást az ügyben (ami ugyebár ajánlás, tehát nem kötelező), majd erre épülve 2001-ben egy direktívát, ami kötelezővé tette az összes tagállam számára az évi kétszeri óraállítást, mégpedig az ismert időpontokban, ettől sem lehetett eltérni, az egész unióban ugyanabban a pillanatban állítottak órát. Ugyan az ajánlásokat meg a direktívákat a Tanács hozza, ám vagy a Parlament által elfogadott törvényt hagyja jóvá, vagy ő terjeszti elő a Parlamentnek elfogadásra. Ennek következtében most az EP egyet tehet (és a szavazatok alapján úgy tűnik, hogy ezt is fogja megfelelő egyeztetések után tenni), ezt a direktívát eltörlésre ajánlja a Tanácsnak. Ez viszont azt fogja eredményezni, hogy nem lesz semmiféle szabályozás az ügyben, vagyis amelyik tagállam úgy óhajtja, megtarthatja az óraállítást, hisz olyan direktíva nincs, amelyik ezt tilossá tenné. Az országok általában ritkán váltanak időzónát, különösen ritka az ilyen Európában, bár előfordult már több alkalommal is. Most viszont azzal, hogy eltörlik az óraállítás kötelezőségét, választás elé állítják a tagállamokat, vagy az egyik, vagy a másik időzónába kell tartozniuk. Itt szeretném felhívni a figyelmet egy helytelen, pontatlan szóhasználatra, a téli, vagy a nyári időszámítás önmagában nem értelmezhető, mindig egy adott időzónához tartoznak. Például Magyarország a közép-európaihoz (CET=UTC+1), így nyáron a CEST=UTC+2 lesz az érvényes zónaidő. Ha eltörlik az óraállítást, és nem lépünk semmit, akkor egész évben a CET lesz az érvényes időzóna, ahhoz, hogy a nyári időnek megfelelő időszámítás legyen egész évben, át kell lépni az eggyel keletebbre esőbe, az EET=UTC+2-be, a kelet-európai zónaidőbe. Az minden független állam saját joga, hogy melyik időzónát használja, sőt az is, hogy egyáltalán használ-e ilyet, vagy az ország területén tetszőleges helyi időt vezet be. Vagyis, ha a kötelező óraállítást eltörli az Unió, akkor az a helyzet állhat elő, hogy egymással szomszédos országokban - egy esetleges népszavazás hatására például - ide-oda ugrálunk majd a zónaidőkkel. Nem mintha ez manapság gondot jelentene, ahogy a repülésben sem jelent gondot régóta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik