Gondolat és erő – Az orbáni modell I.

2019. március 24. 8:52

Giró-Szász András
Magyar Nemzet
Az orbáni kormányzás középpontjában nem a bürokrácia, valamint a lobbik által kialakított irányok és javaslatok, hanem a társadalom egészét átfogó társadalompolitikai célok, nemzeti érdekek, nemzeti célok képviselete áll.

„Az orbáni modell jellegzetessége, hogy politikai kormányzáson alapul, vagyis a választói érdekek képviseletének ellátására törekszik a különböző ágazati, partikuláris érdekekkel szemben. A létrejövő politikai kormányzás nem jelentett mást, mint hogy az állam szerepét új filozófiai megközelítéssel határozták meg, s a politikai osztály cselekvését a nemzet és a közösség érdekei mentén definiálták. Következésképp a gazdaságpolitikai kormányzás középpontjában nem a bürokrácia, valamint a lobbik által kialakított irányok és javaslatok, hanem a társadalom egészét átfogó társadalompolitikai célok, nemzeti érdekek, nemzeti célok képviselete áll, amelyek képesek összerendezni a gazdaság egészséges és fenntartható működését.

A gazdaságpolitikát is átható nemzeti érdek például a demográfiai fordulat elérése, a munkaalapú társadalom létrehozása, a területi különbségek megszüntetése, a versenyképes, identitással rendelkező nemzet megteremtése, amely egyaránt magában foglalja az államot, a gazdaságot és a társadalmat. Azaz a gazdaság nem öncélú, hanem a társadalmi értékek mentén, nemzeti alapon szerveződik, épül fel.

Az orbáni modell egyértelművé teszi, hogy az állam nem mondhat le olyan gazdasági területek döntéshozói-irányítói szintű tulajdon- és/vagy szabályzó jogáról, amelyen keresztül polgárai mindennapi életét, annak biztonságát közvetlenül befolyásolja, hiszen csak ezzel a szerepvállalással tud eleget tenni a gondoskodó, esélyt adó állam feladatainak.

Vallja, hogy a gondoskodó, esélyt adó állam támasza a középosztály, egészen pontosan az alulról nyitott középosztály, amelyben az állampolgár a szükségleteit a környezetéből elégíti ki úgy, hogy ezt önmagáért és az őt befogadó közösségért viselt felelősséggel teszi.
Hiszi, hogy az emberek élethelyzetének alakulása, boldogulása a nemzeti versenyképesség állapotával függ össze. A versenyképesség növeléséhez pedig elengedhetetlen az állam nemzetépítő szerepének újraértelmezése, a szerepvállalás világos célok mentén történő meghatározása.

Az orbáni modell a gazdaság területén olyan struktúrában hisz, amely a kiszámíthatóság, fenntarthatóság, eredményesség hármasával nyújtja a társadalom számára azt a biztos alapot, amelyre építve tudják egyre szélesebb rétegei fokozatosan létrehozni státusbiztonságukat.
A mindezen elvek alapján felépülő orbáni modellt, valamint az elmúlt nyolc évben belőle fakadó kormányzati cselekvést és e döntéseknek a – múlt hibáin edződött – társadalom által megélt pillanatait legjobban az erő tiszteli az érveket, de tesz az okoskodásra gondolata jellemzi.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés