Sárgamellényesek

A katonaságot is kivezényelték a hétvégére Franciaországban

2019. március 23. 09:41

Párizsban és Nizzában a rendőrök és csendőrök mellett a katonaságot is kivezényelték az utcákra a hétvégére tervezett országos sárgamellényes tüntetések, illetve Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása miatt.

A Guardian arról ír: rendőrök, csendőrök és katonák is kint lesznek francia nagyvárosok utcáin a hétvégén. A sárgamellényesek újabb nagy tüntetésekre készülnek, miközben Hszi Csin-ping kínai elnök is Franciaországba érkezik Emmanuel Macron elnökhöz.

A csúcstalálkozóra Nizzában kerül sor, ahol a hétvégére betiltották a tüntetéseket a város egy résében; de ennek ellenére oda is tüntetést hirdettek a sárgamellényesek. „Mi, a polgárok követeljük a jogunkat a szabad demonstrációhoz. Mi, sárgamellényesek az utcákon vagyunk, hogy meghallják a követeléseinket. Az állam ismét a társadalmunk alapvető jogai ellen lép fel” – közölték a tüntetők.

A sárgamellényesek tavaly óta tartó tüntetéshulláma előző hétvégén újra fellángolt, a zavargások során boltokat fosztogattak és éttermeket zúztak szét a tüntetők. Párizs rendőrprefektusát le is váltották az események után.

Nizza városának üzleti érdekképviseleti vezetője kifakadt: „Ez katasztrofális a francia gazdaság számára. A turistáknak az a benyomásuk, hogy háborúban áll az ország. A nizzai óvárosban 750 bolt van, és nagyrészt a turistákból élünk. Nem kívánjuk a félelem klímáját”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/145349

Ajánljuk még a témában