Weber: Timmermansnak is el kell határolódnia a populistáktól

2019. március 22. 10:32

Weber szerint az EPP egyértelmű választ adott Orbán Viktornak, a „jobbos tökfejek” nem érdeklik, Timmermanstól pedig elhatárolódást vár el.

2019. március 22. 10:32

Frans Timmermansnak, az Európai Szocialisták Pártja európai parlamenti (EP–) csúcsjelöltjének is el kell határolódnia a populistáktól – jelentette ki Manfred Weber egy pénteki német lapinterjúban. Az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje a Süddeutsche Zeitung című lapban közölt interjúban a Fidesz EPP-tagságának ügyéről szólva kiemelte, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő, a Fidesz elnöke sok éven keresztül „mindig nyitott volt arra, hogy közeledjék az EU-hoz”, és „a fordulópont 2018 szeptemberében volt, amikor azt mondta, hogy már nem hajlandó erre”. Az EPP „most egyértelműen levonta a konzekvenciákat: Orbán valamennyi jogát elveszíti a pártban, nem határozhatja meg, hogy milyen legyen az EPP jövője”

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor szerint az EPP-nek az EP-választás után el kell döntenie, hogy a többséget a politikai középtől jobbra vagy balra fordulva igyekszik megszervezni, az Európai Unió jobbközép, kereszténydemokrata erőit összefogó pártcsalád csúcsjelöltje kijelentette, hogy „a holnap többsége középen helyezkedik el”, és együttműködést ajánl mindenkinek, aki elő akarja mozdítani Európa ügyét, „vagyis a szociáldemokratáknak, a liberálisoknak és zöldeknek is”.

„Ez teljesen világos” – mondta arra a kérdésre, hogy következik-e mindebből, hogy kizárja az együttműködést a Matteo Salvini belügyminiszter vezette olasz Ligával és a lengyel kormánypárttal, a Jog és Igazságossággal (PiS). Aláhúzta: ugyanilyen határozottsággal küzd azért is, hogy ne szerezzenek politikai befolyást a „jobbos tökfejek” az olyan pártokból, mint az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német és a Marine Le Pen vezetette, Nemzeti Tömörülés nevű francia ellenzéki párt.

Azonban „ezt az elhatárolódást a populistáktól elvárom Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölttől is”, aki nem lép fel „a korrupció legalábbis részleges legalizálására” törekvő romániai szociáldemokratákkal szemben, és a „rendkívül kétes” tevékenységet folytató szociáldemokrata máltai kormánnyal szemben – fejtette ki Manfred Weber, hozzátéve, hogy nem halad a 2017-ben robbantásos merénylettel meggyilkolt máltai újságíró, Daphne Caruana Galizia halálának ügyében indított nyomozás, és úgy tűnik, hogy „vannak kapcsolatok a máltai állam és a maffia között”.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eresgé
2019. március 23. 03:47
Jozan esszel vegiggndolhato biztos, hogy a nemeteknel bukik a CDU/CSU - es nagyot. Ebbol az kovetkezik gyengulnek az EPP-ben. Az is sanszos, hogy nem fog bekerulni ez a par eszaki kretenbrigad akik a tutujgatott finn seggfej miatt bosszut alltak Orbanekon. Az is elegge lathato, hogy Werber _nem_ lesz biztottsagi elnok, helyette Merkel lesz. Werber biztos hogy 'haza' jatszik. Nem kell atomfizikusnak lenni, hogy meglassa az ember kik azok durvan erosodnek nemeteknel, hollandoknal. Neeem - nem az AFD hanem a szelsobal a zoldek. Az AFD-re nem szavaznak (inkabb maradnak otthon) mert nem tetszik nekik. A balosoknal ilyen erkolcsi problema nincs, ha a kedvenc szocijaik nem eleg kemenyek X a szelsobalra akik vert akarnak inni. Aki meg azt hiszi, hogy majd latvanyosan erosodnek az euroszkeptikusok az teljesen el van varazsolva. Szarra nem lesz eleg az erosodes ilyen bivalyeros baloldallal szemben de nem am egy frakciora. Nem volt eleg demonstrativ a sved valasztas? Ott azta tenyleg szugyig allnak a fekaliaban megsem mentek tomegek az alternativ jobboldalra szavazni. Szal mindenkinek gratulalok aki nem megy el szavazni mert bedol ennek az ocska trukknek. Mondjuk azt gondolna az ember , hogy a 2002-es "Centrumpart" es a 2010 utani Jobbik nevu trojai falovakbol tanul mindenki de lathatoan nem. Nemgond gyerekek ha a Fidesz kilep az EPP-bol akkor majd belep Gyurcsanyne (ha eleg sokan nem mennek szavazni meg az utana jovo is) meg a 3 helyett 4 jobbikos a genylada Balczoval az elen alig varjak mar.
nagykutya
2019. március 22. 21:57
"Orbán valamennyi jogát elveszíti a pártban, nem határozhatja meg, hogy milyen legyen az EPP jövője”. Nos malackám, halottal vétó jogról, meg hogy m.e.-ök fogják választani az EU Bizottság vezetőjét ?
kombinátor
2019. március 22. 16:02
ha ez a két barom elhatárolódik a populistáktól és a jobboldaltól, akkor mi fogja őket megkülönböztetni? egymás karjaiba omolhatnak
Szerintem
2019. március 22. 14:22
Határolódjanak is el és álljanak ki nyíltan, hogy szélső balosok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik