Iszlám imára hívó ének országos közvetítésével emlékeztek Új-Zélandon

2019. március 22. 07:53

„Új-Zéland veletek gyászol, egyek vagyunk” – jelentette ki az új-zélandi kormányfő.

Két perces néma csönddel és az iszlám imára hívó ének országos közvetítésével emlékeztek meg pénteken Új-Zélandon a március 15-i mecsetek elleni merénylet ötven halálos áldozatáról. A feketébe öltözött és fekete fejkendőt viselő Jacinda Ardern miniszterelnök társaságában – becslések szerint – ötezren gyűltek össze helyi idő szerint péntek délután a muszlimok elleni vérengzés egyik helyszínén, a christchurchi an-Núr mecset előtti Hagley parkban, hogy meghallgassák a müezzin énekét. Az eseményt élőben közvetítették az új-zélandi televízió- és rádióállomások. „Új-Zéland veletek gyászol, egyek vagyunk” – jelentette ki a megemlékezés előtt az új-zélandi kormányfő.

Gamal Fouda, az an-Núr mecset imámja a gyászolóknak pedig azt mondta: „A múlt pénteken itt álltam a mecsetben és gyűlölettel teli indulatot láttam a terrorista szemében, aki megölt ötven embert, negyvennyolcat megsebesített, és milliók szívét törte össze világszerte”.

„Ma ugyanarról a helyről tekintek szét, de most szeretet és együttérzést látok több ezer új-zélandi honfitársam és világszerte az emberek szemében. A terrorista megpróbálta gonosz ideológiájával széttépni a nemzetet, ehelyett megmutattuk a világnak, hogy Új-Zéland megtörhetetlen” – fűzte hozzá az imám.

Az imát követően – helyi idő szerint 13.32 és 13.34 között – két perces néma csönddel emlékeztek a halálos áldozatokra, akik menekültek és bevándorlók voltak olyan országokból, mint Pakisztán, India, Malajzia, Indonézia, Törökország, Szomália, Afganisztán és Banglades. A mészárlással gyanúsított 28 éves ausztráliai férfi ugyanis egy héttel korábban pontosan ebben az időben követte el az első imaház elleni támadást a pénteki imádságok alatt.

Új-Zélandon március 15-én követett el egy ausztrál állampolgárságú férfi terrortámadást két mecset ellen; a lövöldözésben 50 hívő halt meg. A mészárlás után nem sokkal elfogott tettes néhány perccel a merénylet előtt 74 oldalas manifesztumot tett közzé, amelyben a többi között azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta.

(MTI, Nyitókép: MTI/AP/Vincent Thian)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/145287

Ajánljuk még a témában