Erdogan: Válság szélére sodorhatja a térséget a Golán-fennsíkkal kapcsolatos amerikai álláspont

2019. március 22. 14:52
„Trump elnök úr szerencsétlen kijelentése” újabb feszültségek forrása lehet Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint.

A Golán-fennsíkkal kapcsolatos amerikai álláspont újabb válság szélére sodorja a térséget – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken, egy nappal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette: elismeri Izrael fennhatóságát a vitatott terület felett.

„Trump elnök úr szerencsétlen kijelentése” újabb feszültségek forrása lehet – vélekedett a török vezető az Iszlám Konferencia Szervezetének isztambuli rendkívüli tanácskozásán. „Törökország és az Iszlám Konferencia Szervezete nem maradhat néma ebben az érzékeny kérdésben” – tette hozzá. „Sohasem adjuk áldásunkat a Golán-fennsík megszállásának elismerésére”.

Bár Erdogan Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcol a szíriai konfliktusban, nem szűnt meg hangsúlyozni Szíria területi egységének fontosságát. A török elnök attól tart, hogy egy kurd állam jöhet létre országa szomszédságában. Törökország jelentős kurd kisebbséggel rendelkezik.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Twitteren közölte: „52 év után elérkezett az idő, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, amely stratégiai és biztonsági szempontból létfontosságú Izrael Állam és a térség stabilitása számára”. Trump ezzel szakított az elődei által évtizedekig követett állásponttal.

Elemzők szerint az amerikai bejelentés nagy lökést ad Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek az április 9-én tartandó parlamenti választások hajrájában. Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban szerezte meg a Golán-fennsík jelentős részét (1200 négyzetkilométert) Szíriától, és 1981-ben gyakorlatilag magához csatolta a területet. A lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el, és a Golán hovatartozása korábban az Izrael és szomszédjai közötti béketárgyalások egyik sarkalatos pontja volt. A zsidó állam ellenőrzése alatt álló területen mintegy 23 ezer drúz és 20 ezer izraeli él. Erdogan a palesztinok ügyének egyik legjelentősebb szószólója, és 2017 végén is határozottan bírálta az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését.

(MTI)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Francia-angol projekt volt Szíria mandátumának kialakítása, azaz mesterségesen hozták létre a közel-keleti országokat. Izrael már több éve birtokolja a területet, mint az arabok, így még legitim is döntés. Amúgy meg a mészáros Erdogan megszállta a kurdok területét, azzal mi lesz?

Nem értem, hogyan lehet Törökország és Szíria külön oldalon.
Amikor egy oldalon van.
De ezek szerint mégsem.
Lehet, hogy Erdogan hamis játékos?
Ez nagyon meglehet...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés