Beperelte az ukrán választási bizottságot Brenzovics László

2019. március 22. 11:19

A testület elutasította a kérést, hogy alakítson ki az egy tömbben élő magyaroknak egy választókörzetet.

2019. március 22. 11:19

Keresetében Brenzovics László – aki képviselő a parlamentben – a választásokról szóló ukrán törvény 18. cikkelyére hivatkozik, amelynek értelmében az egyéni választókerületek kialakításánál figyelembe kell venni az ott élő nemzeti kisebbségek érdekeit, valamint a terület nemzetiségi összetételét. Mint emlékeztetett, a KMKSZ a 2014-es parlamenti választások alkalmával is kérte a CVK-t, hogy alakítson ki az egy tömbben élő magyaroknak egy választókörzetet, a kérést a testület azonban elutasította, a többségében magyarok lakta területeket pedig három választókörzetre osztotta szét – írta pénteken a mukachevo.net munkácsi hírportál.

A KMKSZ elnöke szerint a jogszabálynak megfelelően a Nagyszőlősi, a Beregszászi, az Ungvári és a Munkácsi járásokban élő magyarok joggal tartanak igényt a magyar körzet kialakítására. Sérelmesnek tartja, hogy a választási törvény megsértésével több választókerület között osztották fel a Beregszászi járást, ahol a legmagasabb a magyar választók aránya.

Brenzovics László jelezte, hogy a KMKSZ többször fordult levélben a CVK-hoz, amely különböző mondvacsinált okok miatt – elsősorban arra hivatkozva, hogy nem tudja, hol laknak a kárpátaljai magyarok, nem tudja kialakítani a magyar választási körzetet – elutasította a kérést.

A bíróság elfogadta a keresetet, és hamarosan megkezdődik az ügy tárgyalása.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2019. március 22. 14:29
Az ukrán hatóságok nem tudják hol laknak a Magyarrok... Ha ennék hülyébb ürügyet nem tudnak kitalalni, inkább az igazat is mondhatnák. Legalább tiszta lennie a víz. Persze ahhoz túl gyávák, meg ostobák is. Nem baj, ennek a hobol vircsaftnak is vége lesz egyszer.
Alexander
2019. március 22. 13:20
Ideje lenne lokális, és nem etnikai szereplőként indulni. A helyi ruszin/Kárpátaljai szláv, erdekképviseletet is felvállalva.
luga
2019. március 22. 12:41
Kisstílű, pitiáner tolvajok.
Google
2019. március 22. 12:22
Pedig a halado Nyugat es Amerika kezben vitte oda is a Demokraciat. Talan foldrajz, tortenelem konyveket is vinniuk kellett volna?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik