A kommunizmus és a forradalom trollja

2019. március 21. 13:03

A kommunizmus dialektikus materializmusa alapvetően a földi boldogság ezen utópiáját szeretné megvalósítani azzal, hogy a mennyet a földre hozza, de egy primitív, anyagi szinten.

2019. március 21. 13:03
Marie-Louise von Franz
Archetípusos minták a mesében

„A Paradicsomnak két külön értelmezése lehet: amikor a Keletről jön, akkor a tudatosság egy új formájának újjászületését jelképezi. Amikor a Nyugatról, akkor viszont regresszív, akkor ez a múlt, ami a gyermeki és utópikus fantázia világába csalogat minket. 

Megvan a kísértés, hogy egy kissé veszedelmes kitérőt tegyünk a modern időkbe, és megjegyezzük, hogy milyen érdekes, hogy a kommunizmus dialektikus materializmusa alapvetően a földi boldogság ezen utópiáját szeretné megvalósítani azzal, hogy a mennyet a földre hozza, de egy primitív, anyagi szinten. Ennek is illusztrációja lehet az, hogy egy gyémánt-, egy arany- és egy ezüsterdő van a troll kezén. Ez lehet egy félelmetes, megváltatlan, primitív lélek összekapcsolva a szerencse és boldogság materialisztikusan gyermeki ábrándjaival; materialisztikus, mert az anyag, a matéria birodalmában van. De nem csak a dialektikus materializmusban találjuk meg ezt a fantáziálást. Egész történelemkönyvet lehetne írni az európai politika utópikus fantáziáiról. Mindegyikben megvan ez a kettősség: a regresszív, gyermeki álmodozás a paradicsom visszahozataláról a földre egy nem túl reális módon, ami a legprimitívebb hajtóerőkkel van kapcsolatban, s ezeket személyesíti meg a troll. (…)

Hősünk mind a három erdőben eltör egy ágat, és azokat magával viszi, hogy legyen mivel bizonyítania később, hogy ott járt. Ezt a motívumot ismerhetjük Aeneis leereszkedéséből az alvilágba, Vergilius Aeneiséből. Hogy a halottak világával érintkezhessen, Aeneisnek szereznie kell egy aranygallyat. Ez a motívum rámutat arra is, hogy az ezüst, arany és gyémánterdőt úgy kell értelmeznünk, mint a halottak földjét. Ezen erdők lakosai, úgymond, a Hádészban vannak. Elvarázsolták őket és kiszakították őket az életből. Ők olyan emberek, akiket megszállt a paradicsomi állapotok ideája: emberi lényként halottak. (…)

Amikor azt ábrázoltam, hogy a troll miként befolyásolja az ideológiák által megszállt embereket, volt egy példánk ugyanezzel a jelenséggel. A legtöbb politikai utópiában nagyon sok igazság van. Ezért van az, hogy érzelmileg olyannyira meggyőzően hatnak annyi emberre. De amikor megvalósítják őket a gyakorlatban, az az a pillanat, amikor a gonosz feltűnik, amikor a troll kinyújtja a kezét. És szabadjára engedi a legprimitívebb ösztönöket, a hatalomvágyat és másokat, és egy csapásra lerombolja az ideál földi megvalósításának lehetőségét. Ezért van az, hogy a forradalmakban mindig van élcsapat, aminek tagjai általában az intellektuális/ideológiai embertípushoz tartoznak. Ők idealisták. De ahogy a forradalom egyre teljesebb, kisajátítják azt a hatalommániás bűnözők. Na, ez a troll, amikor akcióba lendül.”

(Marie-Louise von Franz: Archetypal Patterns in Fairy Tales. Magyarul: Archetípusos minták a mesében.)

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2019. március 22. 10:34
Fárasztóan tömény bőccsész duma.
navis praetoria
2019. március 21. 20:43
Ausztriában igen, Németországban nem.
brekker
2019. március 21. 17:10
"Ennek is illusztrációja lehet az, hogy egy gyémánt-, egy arany- és egy ezüsterdő van a troll kezén." Na ebben vagyunk mi Kelet-európaiak különbözőek és tisztábban látóak.
zolizolizoltan
2019. március 21. 14:07
Kommunizmust emlegetni szocializmus helyett manapság hatalmas anakronizmus. Csak a fiatalokat lehet parasztvakítani a két fogalom összezagyválásával, de a 60 éven felüliek viszont képesek különbséget tenni közöttük. Ma erőteljesebben folyik az agymosás, mint a Kádár rendszer utolsó éveiben, de ezt is csak a legidősebb nemzedék tudja megállapítani a tapasztalatai alapján. Más kérdés, hogy a kádári szocializmus gazdaságilag életképtelennek bizonyult. Miért volt életképtelen, ez még okulásra is alkalmas lenne, mit nem szabad most csinálnia az államnak? Szerencsére Matolcsy jól látja mindkét rendszert, hiszen érett fejjel megtapasztalta a kádári "szimulált piacgazdálkodást" is, ez a szerencséje a Fidesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik