Hiányoznak a fecskék: kétezer tonna rovar marad a nyakunkon

2019. március 21. 17:36

A klímaváltozás és a nagyüzemi mezőgazdaság is káros hatással van a fecskepopulációra.

2019. március 21. 17:36

A magyarországi fecskeállomány 2000 és 2010 között a felére csökkent, mostanra majdnem kétmillió példány hiányzik az országból. Az okok a nagyüzemi mezőgazdaságra és a klímaváltozásra vezethetőek vissza – írja a Euronews. A vonulási útvonalakon megváltozott élőhely, valamint a rovarirtó szerek használata csökkenti a madarak túlélési esélyeit.

A fecskék szerepe kulcsfontosságú a betegségeket is terjesztő rovarok, mint például a szúnyogok, irtásában. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője szerint, hogyha egy fecske nagyjából 1 kilogramm rovart fogyaszt el, akkor 2 millió fecske 2 millió kilogrammot, ami azt jelenti, hogy 2 ezer tonna rovar maradt a nyakunkon.

Magyarországon törvény védi a fecskéket, sőt még a fészkeiket is, mindennek ellenére gyakran leverik a fészkeket a madárürülék miatt. A fecskék megtartásának és visszacsábításának elősegítésére jött létre a Mentsük meg a fecskéket Facebook-oldal, amelynek célja, hogy tanácsokat és tapasztalatokat osszon meg az emberekkel a témában. 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2019. március 22. 17:56
Ja, de akkor nem kellene feljelenteni a szomszédot, hogy büdösök a disznói meg a tyúkjai, nem kellene panaszkodni a szúnyogcsípések ellen, ugyanis a fecskék pont a repülő rovarokat fogyasztják (legyek, szúnyogok, lepkék). Mikor 16 éve ebbe a házba költöztem a teraszon fecske fészkelt, a fészek most is ott van, de még verebet sem igen látok a környéken! Évek óta van szúnyogirtás a településen! Ahol nincs szúnyogirtás, de van állattartás, ott van fecske is.
Hurka
2019. március 22. 07:18
Az 1960-as évekhez képest a csökkenés legalább 10 szeres.
mucsay
2019. március 22. 06:49
jó kép :-)
lutra
2019. március 21. 21:11
Vadai Ágnest...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik