Újra magyar állampolgár lett a százegy éves Békési Ilona

2019. március 20. 16:05

A magyar állampolgárként Kolozsvárott született asszony szegedi otthonában Botka László előtt tette le az esküt szerdán.

2019. március 20. 16:05

Újra magyar állampolgár lett a százegy éves Békési Ilona, az 1918. október 2-án magyar állampolgárként Kolozsvárott született asszony szegedi otthonában Botka László (MSZP) polgármester előtt tette le az esküt szerdán. Az eskütételt követően a jó egészségnek örvendő és vidám asszony azt mondta, nagyon várta már ezt a pillanatot, és örül annak, hogy újra magyar állampolgár lehet.

Békési Ilona közvetlenül a második világháborút követően ösztöndíjasként került Moszkvába az orvosi egyetemre, ahol megismerkedett későbbi férjével, a grúz Valiko Arakelovval. Még a végzés előtt elhatározták, hogy Tbiliszibe költöznek. A férfi kereskedőként dolgozott, az asszony a helyi egyetemen kezdett el magyart tanítani, és évtizedeken át sokat tett a kulturális kapcsolatok erősítéséért. Ahogy fogalmazott, ő tette le az ottani magyar nyelvoktatás alapjait. Az ötvenes évek végén kényszerűségből föl kellett vennie a szovjet állampolgárságot.

A házaspárnak három gyermeke született, közülük ketten is szegedi párt választottak, és a Tisza-parti városban telepedtek le. Amikor az 1980-as években a férj súlyos beteg lett, a házaspár is Szegedre költözött. A férfi 1986-ban Magyarországon halt meg, és a csongrádi megyeszékhelyen temették el.

A Szovjetunió megszűnését követően Békési Ilona elvesztette szovjet állampolgárságát, és évekig hontalanként élt Szegeden. Kolozsvárott eltűnt az anyakönyvi kivonata, ezért az okmányt nem tudta bemutatni a magyar állampolgárság kérelmezéséhez. A köztársasági elnök azonban méltányosságot gyakorolt, így az asszony hosszú évtizedek után újra magyar állampolgárrá válhatott.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2019. március 23. 18:08
Most komolyan egy erdélyieket lerománozó párt tagja előtt kell esküdnie szegény asszonynak..?
néhai Ch.Pilot
2019. március 21. 18:31
Képzelem, a migráns simogató Botka milyen kényszeredetten végezhette el a szertartást. :-)
Antigoné
2019. március 21. 12:58
Jó egészséget még legalább húsz évig!
rajgy
2019. március 21. 10:59
".............évekig hontalanként élt Szegeden. Kolozsvárott eltűnt az anyakönyvi kivonata, ezért az okmányt nem tudta bemutatni a magyar állampolgárság kérelmezéséhez.............." 1991-óta élt "hontalanként"?????? Egy magyar anyanyelvű nőnek bizonyítani kell magyar származását, hogy magyar állampogár lehessen?? (láttuk a "Viszkis"-ben) Bravo Magyaroroszág! Bevándorlási kötvénnyel gyorsabban megy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik