Orbán azért veszíthet, mert túl sokszor nyert

2019. március 20. 11:04

Az, hogy a Fideszt kizárják-e ma az Európai Néppártból, Magyarország rövidtávú jövőjét is meghatározhatja.

2019. március 20. 11:04
Pető Péter
Pető Péter
24.hu

„Ám a propaganda szimulálta helyzettel szemben nagyon sok forog kockán. Orbán tudja, mekkora a tét, nem véletlen március 15-i visszafogottsága és mostani utazása a döntő ülésre. Az egyetlen igazán jó kimenet számára a néppárti tagság. Nem ismerünk olyan forgatókönyvet, amely szerint ne az Európai Néppárté lenne a legnagyobb frakció a következő öt évben az Európai Parlamentben, s olyat sem, amelyben kihagyható lenne a Brüsszelt irányító koalícióból. Márpedig Orbán 2010 óta úgy kormányoz Magyarországon, hogy a hatalmon lévő Néppártban erős a Fidesz-delegáció, miközben a világgazdaságban történelmi kitekintésben is ritka hosszú, egyenletes konjunktúra tombol. A Néppártot ráadásul a magyar kormány és gazdaság számára kulcsfontosságú Németország – mi több, a sokáig az Orbán európai hátországának számító bajor CSU – egyik vezető politikusa testesítheti meg a következő években.

Ha a Fideszt kizárják, külön-külön is nehezen kezelhető politikai kockázatok jelennek meg. A Fidesz ellenzéki szerepbe kényszerül EU-s szinten éppen akkor, amikor az uniós források csökkennek, s érkezhet egy világgazdasági válság, amelyre már tavaly nyáron Orbán is tett utalást.

Krízis idején pedig nyilván kulcskérdés, hogy a közösség miként lesz képes az unió versenyképességét megtartani, miközben igyekszik elkerülni az olyan társadalmi katasztrófákat, amelyeket 2008 után Görögországban láttunk. Azaz bár Orbánék mindent megtesznek, hogy a bevándorlást nevezzék meg az EU-n belüli törésvonalnak, a weberi politika és a geopolitikai helyzet is inkább azt üzeni, az euroszkeptikusok és az EU-pártiak küzdelméről szól majd a következő öt év, és az idén biztosan az előbbiek lesznek többen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2019. március 20. 18:24
Hogy te milyen okos vagy! Kb. mint a rólad készült fotó...
mustarharmas
2019. március 20. 17:29
Egyébként nem rossz levezetés, mégha Orbánnal szemben is drukkol....
linkeloe
2019. március 20. 17:22
" miközben a világgazdaságban történelmi kitekintésben is ritka hosszú, egyenletes konjunktúra tombol." Persze hülyegyerek! 9 éve szerencséjük van!!! Füttyögj inkább BLSZ III.-ban! Az a te szinvonalad!
Mich
2019. március 20. 15:19
Ujjonganak a libsibolsináci hazaárulók...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik