Orbán azért veszíthet, mert túl sokszor nyert

2019. március 20. 11:04

Pető Péter
24.hu
Az, hogy a Fideszt kizárják-e ma az Európai Néppártból, Magyarország rövidtávú jövőjét is meghatározhatja.

„Ám a propaganda szimulálta helyzettel szemben nagyon sok forog kockán. Orbán tudja, mekkora a tét, nem véletlen március 15-i visszafogottsága és mostani utazása a döntő ülésre. Az egyetlen igazán jó kimenet számára a néppárti tagság. Nem ismerünk olyan forgatókönyvet, amely szerint ne az Európai Néppárté lenne a legnagyobb frakció a következő öt évben az Európai Parlamentben, s olyat sem, amelyben kihagyható lenne a Brüsszelt irányító koalícióból. Márpedig Orbán 2010 óta úgy kormányoz Magyarországon, hogy a hatalmon lévő Néppártban erős a Fidesz-delegáció, miközben a világgazdaságban történelmi kitekintésben is ritka hosszú, egyenletes konjunktúra tombol. A Néppártot ráadásul a magyar kormány és gazdaság számára kulcsfontosságú Németország – mi több, a sokáig az Orbán európai hátországának számító bajor CSU – egyik vezető politikusa testesítheti meg a következő években.

Ha a Fideszt kizárják, külön-külön is nehezen kezelhető politikai kockázatok jelennek meg. A Fidesz ellenzéki szerepbe kényszerül EU-s szinten éppen akkor, amikor az uniós források csökkennek, s érkezhet egy világgazdasági válság, amelyre már tavaly nyáron Orbán is tett utalást.

Krízis idején pedig nyilván kulcskérdés, hogy a közösség miként lesz képes az unió versenyképességét megtartani, miközben igyekszik elkerülni az olyan társadalmi katasztrófákat, amelyeket 2008 után Görögországban láttunk. Azaz bár Orbánék mindent megtesznek, hogy a bevándorlást nevezzék meg az EU-n belüli törésvonalnak, a weberi politika és a geopolitikai helyzet is inkább azt üzeni, az euroszkeptikusok és az EU-pártiak küzdelméről szól majd a következő öt év, és az idén biztosan az előbbiek lesznek többen.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szexuális örömet fog okozni nekik, ha kizárnak minket.

A kizárás egyelőre fikció. És korántsem biztos, hogy a Fidesz veszítene vele többet.

A német gazdasági szereplők pedig nem hiszem, hogy kivonulnának az országból azért, mert az EPP kizárja esetleg a Fideszt. A pénzérdekek erősebbek ennél.

Az EPP többsége megszavazta a Sargentini jelentést. Mi változik?

Ez nekem is feltűnt. Azt hiszem, az úgynevezett euroszkeptikusok azok, akik nem Európa, hanem EU-ellenesek. És ezzel paradox módon éppen Európa-pártiak. Már ha Európán nem a gendert, a multikulturalizmust, a korlátlan befogadást, a nemzetek fölöttiséget vagy a PC-t értjük. Ez tudniillik tényleg az EU.

Európa azonban több ennél. Független, büszke nemzetek sokszínű kulturális közössége, amely a közös antik-keresztény hagyományokra épült.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés