Amit a brománcokról tudni akartál

2019. március 20. 07:53

Milanovich Dominika
Dívány

Új fogalmak létrehozása helyett fontosabb volna magának a maszkulinitásnak a felszámolása.

„Sandra Muroy és munkatársai 2016-ban megjelent patkánykísérleteire alapozva Amy Morin pszichoterapeuta azt mondja, hogy a brománc megnövekedett oxitocinkibocsátáshoz vezet a férfiak agyában. A szülés megindításában szerepet játszó vegyületet szerelemhormonként is szokás emlegetni, hiszen érzelmileg intenzív kapcsolatoknál is megemelkedik a szintje, ami számos pozitív hatáshoz vezet a testi-lelki működésre nézve. 

Fájdalomcsillapítás: az oxitocin magasabb szintje alacsonyabb fájdalommal és gyorsabb gyógyulással jár együtt. Egy kutatás szerint meg tudja emelni a fájdalomküszöböt is.

Csökkenti a stressz káros hatását: az oxitocin csökkenti a stressz hatására termelődő kortizol hormon mennyiségét a szervezetben. A kortizol tartósan magas szintje növeli a stroke és a szívroham kockázatát, a hasi elhízás előfordulási valószínűségét, valamint gyengíti az immunrendszer működését.

Fokozza az altruizmust: egy tanulmány azt találta, hogy azok a résztvevők, akik oxitocint kaptak, 80 százalékkal nagylelkűbbek voltak, mint azok, akik placebót.

Erősíti az apai kötődést: egy kísérletben újdonsült apukák egy csoportja orrspray formájában oxitocint juttatott a szervezetébe. Ezek az apák figyelmesebben játszottak a kisbabájukkal, mint az oxitocint nem kapó édesapák. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a brománc során felszabaduló oxitocin elősegítheti a más közeli személyekhez történő könnyebb kapcsolódást is.

#7 A férfiassággal mi lesz?
Összességében elég szomorú dolog, hogy külön fogalom bevezetésére volt szükség a férfiak közötti intim barátságok leírására, mert alapesetben tiltva van a férfiak közötti érzelemkifejezés és testi érintés. Az is rendkívül aggályos, hogy a legtöbb országban még mindig szitokszó a melegnek való címkézés, valami, amitől félni kell, amit el kell kerülni. Sokkal jobb lenne, ha ünnepelni tudnánk az emberek között megjelenő szeretetkapcsolatok sokszínűségét.

Új fogalmak létrehozása helyett pedig fontosabb volna magának a maszkulinitásnak a felszámolása, amely bebetonozza a nemi hatalmi különbségeket, és sok férfi életét is megnyomorítja. Mert az »igazi férfi« koncepciója mindig valamivel szemben fog meghatározódni (pl. nőkkel, meleg vagy papucs férfiakkal szemben), aminél magasabb rendű lesz. Ezt el kéne felejteni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/145133

Ajánljuk még a témában