Megérkezett az első fecske Magyarországra

2019. március 20. 11:27

Sok pozitívum azonban nincs a madarak háza táján, mintegy kétmillió fecske hiányzik ugyanis itthonról.

2019. március 20. 11:27

A Faktor tudósított az örömteli eseményről: mint írják, a „Mentsük meg a fecskéket!” Facebook-csoportban tette közzé egy lelkes fecskevédő, hogy településükön, Derecskén megjelent az első fecske. Az információ szerint a madár már be is ült az észlelő verandáján lévő fészekbe. Remélhetőleg a többi is követi őt.

Ezzel a hírrel együtt azonban több a rossz, mint a jó hír a madarak háza táján: mint arról az Euronews beszámolt kedden, az előzetesen becsültekkel szemben dupla annyi, azaz közel kétmillió fecske hiányzik az ország faunájából.

A portálnak megszólaló szakember, Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője arról beszélt, hogy milyen következményei lesznek a fecskepopuláció csökkenésének: „Újabb és újabb mezőgazdasági kártevő rovarok érkeznek hozzánk a világból és természetes módon délről… és ezzel párhuzamosan újabb és újabb betegségeket terjesztő szúnyogfajok is. És innentől már egyszerű matematika a dolog. Hogy ha tudjuk, hogy egy fecske Magyarországon alsó hangon megeszik egy kiló rovart és figyelembe vesszük, hogy minimum kétmillió fecske hiányzik az országból, akkor az azt jelenti, hogy kétmillió kilogramm, vagyis kétezer tonna rovar itt marad a nyakunkon.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2019. április 15. 11:42
Mennyi rovar volt gyerekkorunkban! Ma már a legelterjedtebbek (légy, szúnyog) is ritkaságszámba mennek, évek óta nem láttam egyiket sem. Pedig ezek voltak a rovarevők fő tápláléka. Nélkülük kipusztulnak.
brekker
2019. március 20. 18:09
Azért az egy kórkép, amikor az állatok jódolgán izgulunk. Az állatok jódolgán senki más nem izgult jobban régebben. mint a paraszt, aki felnevelte. Azért, hogy jobban el tudja adni, vagy hogy több hús-zsír jöjjön ki a befektetett takarmányért.
brekker
2019. március 20. 17:55
"mint arról az Euronews beszámolt kedden, az előzetesen becsültekkel szemben dupla annyi, azaz közel kétmillió fecske hiányzik az ország faunájából" Mindenszar. Még ezek a maradék fecskék is folyton szarnak.
Akitlosz
2019. március 20. 17:50
Csak szólok, hogy a fecskék nem fészbukkolnak. Úgyhogy a fészbukkon trágyázás nem segít rajtuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik