Megérkezett az első fecske Magyarországra

2019. március 20. 11:27

Sok pozitívum azonban nincs a madarak háza táján, mintegy kétmillió fecske hiányzik ugyanis itthonról.

A Faktor tudósított az örömteli eseményről: mint írják, a „Mentsük meg a fecskéket!” Facebook-csoportban tette közzé egy lelkes fecskevédő, hogy településükön, Derecskén megjelent az első fecske. Az információ szerint a madár már be is ült az észlelő verandáján lévő fészekbe. Remélhetőleg a többi is követi őt.

Ezzel a hírrel együtt azonban több a rossz, mint a jó hír a madarak háza táján: mint arról az Euronews beszámolt kedden, az előzetesen becsültekkel szemben dupla annyi, azaz közel kétmillió fecske hiányzik az ország faunájából.

A portálnak megszólaló szakember, Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője arról beszélt, hogy milyen következményei lesznek a fecskepopuláció csökkenésének: „Újabb és újabb mezőgazdasági kártevő rovarok érkeznek hozzánk a világból és természetes módon délről… és ezzel párhuzamosan újabb és újabb betegségeket terjesztő szúnyogfajok is. És innentől már egyszerű matematika a dolog. Hogy ha tudjuk, hogy egy fecske Magyarországon alsó hangon megeszik egy kiló rovart és figyelembe vesszük, hogy minimum kétmillió fecske hiányzik az országból, akkor az azt jelenti, hogy kétmillió kilogramm, vagyis kétezer tonna rovar itt marad a nyakunkon.”

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/145148

Ajánljuk még a témában