Kazahsztán fővárosa tovább őrizheti Nurszultan nevét

2019. március 20. 08:59

Az új kazah elnök bejelentette, a kedden lemondott Nazarbajev nevét fogja viselni minden megyei város központi utcája.

2019. március 20. 08:59

Beiktatták hivatalába szerdán Kazahsztán új elnökét, Kaszim-Zsomart Tokajevet azután, hogy előző nap váratlanul lemondott hivataláról az országot harminc éven át irányító Nurszultan Nazarbajev.

Az új államfő az eskütételkor mondott beszédében azt hangoztatta, hogy folytatja elődje politikáját. Hozzátette, hogy Nazarbajev véleménye kulcsfontosságú lesz a döntések meghozatalában, és javasolta azt is, hogy kapja meg a tiszteletbeli szenátor címet. Nazarbajev örökké a nép atyja marad – tette hozzá.

Kaszim-Zsomart kezdeményezte egyben, hogy a fővárost, Asztanát a lemondott elnökről nevezzék el Nurszultannak, és minden megyei város központi utcája ugyancsak a nevét viselje. Azt is felvetette, hogy a közintézményekben kötelező kellékként maradjon meg Nazarbajev fényképe. Napközben már döntöttek is arról, hogy Asztana új nevet kapjon.

Oroszország arra számít, hogy a kazahsztáni vezetőváltás után biztosított lesz a politikai folytonosság Kazahsztánban – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány tagjai előtt felszólalva szerdán Moszkvában. A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy Putyin táviratban üdvözölte Kazahsztán szerdán hivatalba lépett új elnökét, Kaszim-Zsomart Tokajevet, és olyan tapasztalt államférfinak nevezte a politikust, aki nagyban hozzájárult az orosz-kazah stratégiai partneri és szövetségesi viszony megerősítéséhez, valamint „a kölcsönösen előnyös integrációs folyamatok előmozdításához az eurázsiai térségben”.

Kifejezte meggyőződését, hogy a kétoldalú konstruktív és a két testvéri nép érdekeinek megfelelő együttműködés minden téren erősödni fog, csakúgy mint a partneri kooperáció a nemzetközi ügyekben. „Tudják, hogy milyen politikai események mennek végbe szomszédunknál, a legközelebbi szövetségesünknél. Ezek a politikai vezetésváltással van összefüggésben. Kifejezzük reményünket, hogy a folyamatosság biztosított lesz” – mondta Putyin az orosz kormány ülésén.

„Azzal kapcsolatban, hogy Nurszultan Abisevics Nazarbajev lemondott legfelső állami tisztségéről, minden alapunk megvan arra, hogy nagy köszönetet mondjunk neki a közösen elvégzett munkáért és egészséget, sikereket kívánjunk neki” – tette hozzá.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2019. március 20. 20:36
Azt a' na! Hogy is jutott eszükbe??
Akitlosz
2019. március 20. 20:16
Túlzásba viszik. Egy országnak csak egy fővárosa van, miközben sok államfője. Kevés emberről elnevezett város neve maradt tartós.
Valodi
2019. március 20. 11:09
... höhöhö... itt a magyar iránymutatás: CEU helyett Orbánusz Egyetem!
VakzKommondor
2019. március 20. 10:51
hűha a dagadt gyenge kezdő- még...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik