Mit csinálnak az EU-ban a pártcsaládok, és mi a jelentősége egy kizárásnak?

2019. március 20. 15:03

A pártcsaládhoz való tartozás nem csak nemzetközi presztízs kérdés.

2019. március 20. 15:03
Csiba Katalin
Mérce

„A tagországok hazai kampányaiba általában nem szól bele az európai központ, egészen addig, amíg az nem hozza hátrányos helyzetbe egy másik tagpártját, főleg olyan helyeken, ahol a választók sokkal részletesebben követik a nemzetközi híreket.

A pártcsaládhoz való tartozás nem csak nemzetközi presztízs kérdés, hanem egyenes út a parlamenti képviselőcsoport tagsághoz. Egy pártcsaládban levő párt EP-listáján mandátumot szerző képviselő automatikusan felvételt nyerhet egy képviselőcsoportba, ha kívánja, míg egy külsős felvételéről szavaz a frakció.

A Fidesz Néppártból való kizárása esetén technikailag ugyan nem lehetetlenedik el az európai parlamenti EPP-tagsága – ugyanis a frakciótagok többségének szavazatával a pártcsaládból való kizárás ellenére is felvehetik a fideszes képviselőket az EPP-frakcióba. Politikailag azonban erősen megkérdőjeleződik. A pártcsaládok véleménye nagyobb léptékű kérdésekben komoly befolyással bír a pártcsaládhoz tartozó kormányfőkön keresztül az Európai Tanács ülésein, de a kormányok által delegál bizottsági biztosokon és az európai parlamenti képviselőcsoportokon keresztül is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2019. március 20. 19:21
Annyi történt, hogy mindenki(!) a Fidesszel foglalkozik, miközben az EP választási kampány lassan a finisébe fordul. Egy biztos Konrad Adenauer és Helmut Kohl forog a sírjában.
Kanóc
2019. március 20. 17:38
Hehehe, jó ez a név, "-Mondjad, Csiba!" Mint Blaireau kutyájáé. :)
zakar zoltán béla
2019. március 20. 17:27
El innen!!!!!!!!!!!!!!!!
néhai Ch.Pilot
2019. március 20. 16:51
Oké, Katika! Hát akkor, ha kizárnak, lesz majd egy új pártcsalád a Fidesz vezetésével. És minden megy az ön által felvázolt rendben tovább. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik