Brexit: csak júniusig kér halasztást May?

2019. március 20. 10:03

A Downing Street szerint az embereknek elege van a három éve tartó huzavonából.

2019. március 20. 10:03

Theresa May a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) viszonylag rövid halasztását kéri az Európai Uniótól – közölte szerdán a Downing Street. Az előző napi kabinetülésről kiszivárgott hírek még arról szóltak, hogy a konzervatív párti brit miniszterelnök a kilépés jövő pénteki határidejének „legalább” június végéig tartó elhalasztását fogja kérni az EU-tól, de nyitva akarja hagyni az ennél jóval hosszabb, akár kétévi halasztás lehetőségét is.

Médiaértesülések szerint ez az elképzelés a kormány Brexit-párti tagjainak rendkívül erős ellenállásába ütközött. May hivatalának szerda reggeli tájékoztatása szerint azonban a miniszterelnök nem készül arra, hogy hosszabb ideig tartó halasztást kérjen. A Downing Street szóvivője szerint indokolt, hogy a londoni parlament „kapjon még egy kis időt” az előrelépésre a Brexit feltételrendszerét tartalmazó, eddig kétszer nagy többséggel elutasított megállapodás ügyében, de „az emberek már csaknem három éve várakoznak, és elegük van a parlament döntésképtelenségéből”.

Prága támogatni fogja a brit kérést a Brexit elhalasztására

Csehország az Európai Tanácsban támogatni fogja Nagy-Britannia kérését, hogy halasszák el a szigetország kilépését az Európai Unióból –jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök az európai ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottság szerdai ülésén Prágában. Babis nem tudja elképzelni, hogy bármelyik uniós tagállam is meggátolná a brit kérés teljesítését, s ezzel előidézné Nagy-Britannia megállapodás nélküli távozását az EU-ból. Csehország számára az lenne a legjobb, ha Nagy-Britannia felülvizsgálná álláspontját, és nem lépne ki – tette hozzá.

A cseh kormányfő felhívta a figyelmet arra: egyelőre nem tudni, hogy mit fog tartalmazni a brit kérés a Brexit elhalasztására. „Néhány ország ideges emiatt, de nem tudom elképzelni, hogy bárki is ezért meggátolná a brit kérés teljesítését az Európai Tanácsban, ami előidézné a megállapodás nélküli kiválást” – idézte a kormányfő szavait a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24).

Rossz megoldás lenne a „no deal” kilépés

Csehország álláspontja, hogy a „megállapodás nélküli Brexit a lehető legrosszabb megoldás, ezért a kérést (elhalasztására) támogatni fogjuk” –szögezte le Andrej Babis. Csehország a megállapodás nélküli Brexit esetére törvényt fogadott el, amely szerint bizonyos ideig úgy kezelné Nagy-Britanniát, illetve állampolgárait, mintha az ország továbbra is az EU-tagja lenne. Ezen a téren a csehek elvárják, hogy kölcsönösségi alapon London is így járjon el Csehországgal és állampolgáraival szemben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. március 21. 01:23
"Rossz megoldás lenne a „no deal” kilépés" Aztán ugyan miért? Ez csak egy vélemény, ami semmivel nincsen alátámasztva.
mucsay
2019. március 20. 11:06
próbálják elkenni, de egy az egybe szembemennek a népszavazás erdményével. és ha ezt meg lehet csinálni a britekkel akkor nem tudom kivel ne lehetne.
Greffiti
2019. március 20. 10:35
Az angol parlamentnek az a dolga, hogy végrehajtsa a demokratikus szavazás eredményét! Amit művelnek az megalázó, gyáva, tehetetlenség, szégyen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik