Helmut Kohlt ma kizárnák a Néppártból

2019. március 20. 16:49

Egy olyan Európáról álmodott, amely a szabad és független nemzetek szövetségére épül, megőrizve annak keresztény kultúráját.

2019. március 20. 16:49
Bertha László
888

„Európa az európaiaké. Ha ezt egy pártcsalád elutasítja, többé nem méltó arra, hogy a »nép« pártjaként tetszelegjen. Helmut Kohl tisztában volt ezzel.
Fél évszázad a kereszténydemokrata CDU és tizenhat év Németország élén. Helmut Kohl a 20. századi Németország legkiemelkedőbb alakja. A német egység kancellárja. Az államférfi, aki lehetővé tette, hogy a keletnémet tüntetők által skandált »Wir sind das Volk« (Mi vagyunk a nép) 1990-re új értelmet nyerjen, s végképp beteljesedjen: »Wir sind ein Volk« (Egy nép vagyunk).

»Mindig is szent meggyőződésem volt: ha egy nép kiáll önmaga mellett, kiállja a történelem próbáját« – írta 1996-ban megjelent könyvében az akkor még hatalmon, ereje teljében lévő kancellár.

Helmut Kohlnak azonban nemcsak Németország, hanem Európa egyesítésében is elvitathatatlan érdemei voltak. Egy legendás ember, aki nem pusztán jó német, hanem jó európai is volt. Nyugat- és Kelet-Európa egyesítésének fáradhatatlan harcosa, aki életében iránytűként, halálát követően sarkcsillagként szolgál(t) valamennyi hazájáért és kontinenséért aggódó európai polgárnak.

Egyesek mégsem látják eme sarkcsillagot.

Helmut Kohl egy olyan Európáról álmodott, amely a szabad és független nemzetek szövetségére épül, megőrizve annak keresztény kultúráját, legszebb hagyományait és értékeit. A templomok tornyait, melyek az égbe magasodva kötik össze a franciát a lengyellel, a németet a magyarral. Ahol nincsenek nagyok és kicsik, nincsenek egyenlőbbek az egyenlők között.

»Senki sem akar egy mindenért felelős, központosított, bürokratikus mamutintézményt, amely a tagállamoktól és az európai polgároktól is egyre inkább eltávolodik« – fogalmazta meg gondolatait Helmut Kohl néhány évvel ezelőtt.

Brüsszel mégis ezt az utat választotta. Pontosan azt, amely ellen maga a kancellár is óva intett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. március 20. 21:27
Helmuth Kohlnak ajánlva: This is Germany https://www.youtube.com/watch?v=06YvNPAD2lg
Mutimi
2019. március 20. 18:33
Így igaz. Kohl meghívta a Fideszt a Néppártba, visszavonulása és még betegsége idején is tartotta Orbánnal a kapcsolatot akkor is, amikor már nagyon kevesen látogathatták. A család pedig felkérte Orbánt a temetésen a megemlékezésre. A kohli-i Néppárt ezen a vonalon él tovább.
Pelso j.
2019. március 20. 18:28
Most inkább diszkréten hallgatni kellene, elképesztő ez silány s abszurd kínlódás a pártmédia részéről, főleg, hogy a szerecsenmosdatásból most semmi előny nem fog származni. Ja, Kohl, ő úriember volt a politikusok között, - ellenben......
Google
2019. március 20. 17:49
Azert emlekezzunk meg a Momentumrol is, akik kiplakatoltak par fideszes kiszolast Brusszelbe. Az arulkodo Judasok nem voltak restek, hamar tajekoztattak is az EU- t. Megerdemlik a 30 ezustot, meg ha a szank elol is kell elvennunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik