Az EPP-döntésről

2019. március 20. 20:28

Orbánnak alighanem igaza van, hogy a Néppárton belüli vita „ajándék” volt az Európai Parlament szocialista frakciójának.

2019. március 20. 20:28
Tóth Csaba
Facebook

„1. Sem a Néppárt, sem a Fidesz nem lehet maradéktalanul elégedett. A Fidesz nem akarta ezt a vitát a Néppárttal – legalábbis nem így és nem most. Ha a Fideszen múlik, a »Soros-ellenesség« és a családpolitikai kezdeményezések álltak volna a politikai viták középpontjában – nem az, kizárja-e a Fidesz saját politikai családja. A Fidesz a tematizációs versenyt – régóta először – elvesztette. A Néppárt sem lehet boldog: azzal, hogy a Fidesz »benn is marad, nem is«, továbbra is támadási felületet ad a baloldali-liberális erőknek. Orbánnak alighanem igaza van, hogy a »Néppárton belüli vita „ajándék” volt az Európai Parlament szocialista frakciójának«.

2. Orbánnak még mindig fontos az európai mainstreambe utat jelentő Néppárt. A kompromisszumos döntés, a hosszú tárgyalás, Orbán utóbbi napokban tett lépései is mutatják: a Fidesz számára még mindig érték, hogy Európa legnagyobb politikai közösségében ülhet. Orbán célja nem Európán belül egy hangos, de marginális kisebbség képviselete, hanem a fősodor befolyásolása – ehhez pedig a Néppárton át vezet az út. A belpolitikában mutatott ösztönei, viselkedése alapján a tárgyalóasztal felrúgása önazonosabb lépés lett volna – az, hogy nem ez történt, az európai mainstream fennmaradó befolyásának erejére utal.

3. Nincs Orbánista áttörés Európában. A magyar választók több éve hallgathatják, hogy Orbán jelenti Európa jövőjét; hogy Európa egyre inkább abba az irányba megy majd, mint amit a Fidesz képvisel. A tények ma is cáfolták e vélekedést. Az utóbbi napokban nem kerültek elő markánsan Orbán-védő nyilatkozatok; nem jelent meg a Néppárton belül Orbán-párti frakció – a magyar kormány mintha egyedül maradt volna.

4. A médiabuborékok Magyarországon kívül kevésbé működnek. A mai napra azért is került sor, mert Orbán európai partnerei elkezdtek figyelni arra, ami a magyar belpolitikában évek óta zajlik. Magyar szemmel nézve a Fidesz semmi rendkívülit nem tett vagy mondott az utóbbi hetekben, hónapokban – csak éppen a megnövekedett figyelem okán ez világosabbá vált a Néppárt tagjai számára is.

5. A magyar ellenzéknek ideje kialakítani álláspontját a Néppárt kapcsán. Az utóbbi években a magyar ellenzék hol »szerette« a Néppártot és »európai fellépést« várt tőle, hol támadta amiért megvédi Orbánt. A Fidesz szavazói tudhatják, pártjuk mit gondol Európa néppárti vezetőiről. Az ellenzéki szavazóknak pártjuk ellentmondásos üzeneteket küldenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2019. március 21. 17:48
A választásokig milyen döntések születnek az EPP-ben, amiben a Fidesz nem vehet részt? Szerintem nincs ilyen, úgyhogy hívhatjuk nyugodtan tűzszünetnek a kialakult állapotot. Nem lőnek e g y e l ő r e egymásra.
Libraman
2019. március 21. 17:36
Tóth Csaba egy pattogós, rángatózós PÖCS!
Senye Péter
2019. március 21. 09:33
Megijedtek attól az EPP-ben, hogy a Fidesz körül valamiféle platform alakul. De kezd az is 'az akarat egységévé' válni.
n0ri68
2019. március 21. 08:59
Eszem áll meg! Orbán kisírta, ha mindenáron fel akarják függeszteni, legalább tegyenek úgy, mintha ezt akarta volna. És ezt nevezitek zsenialitásnak meg győzelemnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik