A Fidesz sorsáról döntenek az EPP-ben

2019. március 20. 07:15

Az Európai Néppárt szerdán szavazhat a Fidesz kizárásáról vagy tagságának felfüggesztéséről. A Magyar Nemzet összeállításában azt írja: a közgyűlésen Orbán Viktor is felszólal, és határozottan kiáll a Fidesz eddig is hangoztatott, a migrációt elutasító és a keresztény értékeket védelmező álláspontja mellett.

Szerdai írásában a napilap arról ír: a Fidesz kizárásáról vagy felfüggesztéséről is szavazhat az Európai Néppárt (EPP) a közgyűlésén, ahol Orbán Viktor miniszterelnök a magyar kormányzó párt delegációjának vezetőjeként jelen lesz, itt információik szerint „markáns beszéddel készül”, ismét határozottan kiáll majd az eddig is képviselt álláspont mellett.

Ennek lényege, hogy a migráció elutasításában és a keresztény értékek védelmében a Fidesz nem köt semmilyen kompromisszumot. Úgy tudjuk, az EPP elnöksége csak az utolsó pillanatban dönt arról, hogy a ma délután kezdődő ülésén milyen szankciót bocsásson szavazásra.

Úgy vélik, a legvalószínűbbnek a Fidesz ideiglenes, néhány hónapos felfüggesztése tűnik, ami azonban kormánypárti forrásaink szerint a kizárás előszobája, ez pedig elfogadhatatlan lenne. A szankció az európai parlamenti választásokig vagy akár valamivel tovább, fél évig is eltarthatna, és a néppárt több feltételt is szabna a Fidesznek.

Kedden Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke a német Die Weltnek arról beszélt, hogy a Fidesz még soha nem állt ilyen közel a szakításhoz az EPP-vel. Ugyanakkor hozzáfűzte, ha valóban komolyra fordulnak a dolgok, azzal mindkét fél sokat veszíthet. Közben Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő szintén kedden azt hangoztatta, hogy a Néppártnak „végre meg kell kezdenie az etikai nagytakarítást, és kérdőre kell vonnia Orbán Viktort, hogy milyen viszonyt kíván ápolni a pártcsaláddal és hogyan viszonyul az EPP által képviselt politikához”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/145132

Ajánljuk még a témában