Hankook-sztrájk: Tordaiék kormánytisztviselőket számoltattak be

2019. március 19. 14:27

Ellenzéki képviselők „akcióztak” a Fejér Megyei Kormányhivatalban, hogy az egy hete tartó sztrájkkal kapcsolatban tájékozódjanak.

Tordai Bence elmondta: a helyi munkaügyi kirendeltség munkatársait akarják képviselőtársaival „beszámoltatni arról”, hogy milyen védelmet biztosítanak ellenőrzéseikkel a Hankook-gyár munkatársainak, azoknak is, akik sztrájkolnak, de azoknak is, akik a sztrájkolók miatt többletmunkára vannak kötelezve – megfogalmazása szerint „halálra dolgoztatják őket”.

Korózs Lajos a sztrájkkal kapcsolatban elmondta, a kialakult helyzet a magyar kormány felelőssége is, ugyanis az stratégiai megállapodást kötött a céggel, szavai szerint „rendesen megfizette őket”. Cserébe – folytatta a képviselő – a cég azt vállalta, hogy a munkaügyeket a törvények betartásával fogja rendezni, de – szerinte – ez elmaradt, még a csonkolt törvénynek sem felel meg.

Nagyon nincs rendben a Hankook magyarországi jelenléte Szél Bernadett szerint sem: ezt az is alátámaszt véleménye alapján, hogy „átlag két évente halálos baleset történik a gyárban”. Ezért jöttek le Székesfehérvárra, hogy elérjék azt, a magyar munkavállalók jobb körülmények között több pénzért dolgozzanak a cégnél.

Később, a látogatás után Korózs Lajos bejelentette: tájékozódtak a kialakult helyzetről. További lépések lesznek részükről, ha kell, akár bírósághoz is fognak fordulni – közölte. Szél Bernadett a Fidesz felelősségét emlegette a kialakult helyezettel kapcsolatban.

Bent megtudták, borzalmas hibákat talált korábban többször is a munkaügy – jelentette ki. Úgy vélte, jelen formájában nincs visszatartó ereje a hatósági ellenőrzéseknek, hatékonyabb és erősebb hivatalt tart szükségesnek.

(Mandiner)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/145089

Ajánljuk még a témában