A saját queerfeminista házunk táján

2019. március 18. 08:01

A queerfeminizmus nagyon sok újat és jót hozott a feminizmus és környékének világába.

2019. március 18. 08:01
Vay Blanka
Mérce

„Az írásbeli aktivizmus és a politizálás általában azt jelenti, hogy ütjük az ellent fakarddal, ennek eredményessége közismert. A barátaink lájkolnak, vitapartnereink dühös válaszcikket írnak, és minden megy tovább zavartalanul. Én most inkább arról írnék, ami a saját szövetségeseimben, hátországomban zavar nagyon. A queerfeminizmus nagyon sok újat és jót hozott a feminizmus és környékének világába. Korábban a feminizmus világképe szerint voltak a heteró férfiak, a szexista elnyomók, és a nők, az áldozatok.

A queerfeminizmus mutatott rá, hogy ez sajnos nem ilyen egyszerű, a szexizmus bennünk, nőkben és LMBT-emberekben is ott van.

A feminin nőket a leszbikusok között, a feminin férfiakat pedig a meleg férfiak között is alacsonyabb rendűnek tartják, és a férfiakra nézve káros szexizmus is bőven, bőven akad. A queerfeminizmus előtt a feminizmusban egyeduralkodó nézet szerint egy rendes feminista nőnek mindenben ellent kellett tartania a heteró férfiak által fenntartott szépségideálnak, vagyis legyen rövid a haja, legyen szőrös, ne sminkeljen, és így tovább – ez a klisé a mai napig él azoknak a fejében, akik mindenféle kifogásokkal gyűlölni óhajtják a feminizmust.

A queerfeminizmus mondta ki, hogy ez mind nem fontos, remekül mutat a rózsaszín tüllruhán a marxos kitűző, valaki nyugodtan lehet magassarkúban, sminkkel is feminista – vagy éppen annak ellenére. Hogy az nem feminizmus, ha a férfiak mellett most még egyes, magukat feministának tekintő nők is megmondják, miként nézzenek ki a nők. A queerfeminizmus vezette be a szexpozitivitás fogalmát és teremtette meg a mainstream és minden ízében nőellenes pornóval szemben azt a pornót, ami a nők igényeit, szempontjait mutatta meg, és a (heteró) férfiak szexuális elvárásainak megfelelni nem tudó, vagy azt körberöhögő emberek szexualitását karolta fel. Van, akinek nincs ideje differenciálni, és ezt a feminista (vagy „feminista”) pornót is a pokolra kívánja, pedig sokaknak sokat adott. Vitának mindenesetre van és lehet helye.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lillll
2019. március 19. 11:20
Túl sok már a beteg perverz itt. Vay Márton pl egy volt LMP-s, akit elég hamar kibasztak még onnan is. Akkoriban az LMP-s fórumok tele voltak a nárcisztikus őrjöngésével, már akkor lehetett tudni, hogy valami nagyon nincs rendben vele. Az új trükkje, hogy nő, így akar figyelmet és áldozati pozíciót kreálni magának. Ezek a magukat nőnek képzelők majdnem mind úgy kezdik, hogy arra verik ki, hogy elképzelik magukat nőnek, majd arra, hogy rávesznek másokat, hogy nőnek szólítsák őket. Ez egy fétis, az egész transzmozgalom egy fétisre épül. Aki ennek bedől, az seggostoba.
Laudaricus
2019. március 18. 22:26
Mi a franc az a queerfeminizmus? Én sem tudom, és nincs kedvem guglizni. Egyet lehet látni: azt, hogy tobzódik az anglománia, rosszabb esetben az anglofetisizmus.
Autofocus
2019. március 18. 21:57
Mondtam is a nejemnek: - Béla, mi most másképp vagyunk mások mint Másék? - Tudod Bélus, a Tamásék!
tevevanegypupu
2019. március 18. 19:29
Hogy ez mekkora baromság..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik