Nézze meg, mit csinált Putyin a Krím-félszigeten!

2019. március 18. 20:04

A Krím-félsziget Ukrajnától történt elcsatolásának – orosz szóhasználattal élve; újraegyesítésének – 5. évfordulóját ünnepelték Szevasztopolban.

Ebből az alkalomból Vlagyimir Putyin is a Krímbe érkezett – számolt be az euronews.

Az orosz elnök előbb a két háborúban is (1854-55, 1941-44) a várost védő hősök tiszteletére állított Malakhov Kurgan emlékműnél koszorúzott, majd két hőerőművet (Baklavszaja és Tavricseszkaja) avatott fel, amik kielégítik a félsziget energiaigényének 90 százalékát.

Ma újabb fontos lépést tettünk a Krím-félsziget és az Oroszországi Föderáció egész déli része energiabiztonságának megteremtésében, a régió gazdaságának és infrastruktúrájának fejlesztésében – emelte ki Putyin.

A két hőerőmű miatt korábban nemzetközi botrány robbant ki, mert a bennük üzembe helyezett turbinákat gyártó Siemens azt állította, hogy a berendezések a tudta nélkül, az uniós szankciók megkerülésével kerültek oda.

Az évforduló apropóján az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette; „továbbra is szilárdan elkötelezettek vagyunk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Továbbra is napirenden tartjuk a Krím illegális annektálásának rendezését.

A Krímet 2014-ben, az orosz fegyveres erők biztosítása mellett megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok többsége nem ismerte el ennek jogszerűségét, továbbra is Ukrajna részének tekintik a félszigetet. Az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat vezetett be Oroszország ellen. Moszkva szerint viszont a félsziget kérdése „örökre lezárt ügy”.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"1954. február 19-én Hruscsov kezdeményezésére az 1945-től már mint Krími terület az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaságtól átkerült az Ukrán SZSZK-ba." (Wikipedia)
Szóval 'vissza a babaruhát' esete.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés