Öt éve történt a Krím annektálása

2019. március 18. 18:55

Amíg Putyin a helyszínen ünnepelt, Brüsszelben bejelentették, továbbra sem ismerik el az orosz fennhatóságot.

2019. március 18. 18:55

Az orosz elnök a helyszínen ünnepelte azt, hogy 2014-ben egy sok ország által el nem ismert népszavazáson – ezen egyébként Gyöngyösi Márton, jelenlegi jobbikos frakcióvezető is részt vett, mint megfigyelő – az addig Ukrajnához tartozó félsziget az Oroszországi Föderációval egyesült.

Putyin az Euronews tudósítása szerint nem csak a protokolleseményeken vett részt, hanem ha már ott volt, akkor felavatott két hőerőművet. Természetesen az ilyenkor szokásos díszszemle sem maradhatott el.

Azt is bejelentették: Oroszország Tu-22M3-as típusú, nukleáris fegyverek hordozására alkalmas hadászati bombázókat vezényelt a Krímbe, válaszul az amerikai rakétavédelmi eszközök romániai telepítésére. Ezt Viktor Bondarev, az orosz parlament felsőháza védelmi bizottságának elnöke jelentette ki újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Közben Brüsszelben bejelentették, az Európai Unió (EU) továbbra is szilárdan elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Frederica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn hangsúlyozta, az unió nem ismeri el és változatlanul elítéli Oroszország nemzetközi jogot sértő lépését.

Kiemelte, hogy a kercsi tengeri incidens miatt miatt a Kercsi-szoroson és az Azovi-tengeren veszélyesen megnőtt a feszültség. Az EU ismételten felszólítja Oroszországot arra is, hogy haladéktalanul engedje szabadon a korábban „illegálisan” elfogott ukrán legénységet.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kofferko
2019. március 19. 23:10
Jártatok a Krímben? Tudjátok, miről írtok?
fakutya Bobber
2019. március 19. 00:02
Ez egy viccország Elrendelték a fegyverek és katonai felszerelések általános leltározását Ukrajnában, ahol eltűnt két légvédelmi rakéta egy raktárból. A hőkeresővel fölszerelt, kézi indítású rakéták terroristák kezében komoly pusztítást okozhatnak. Az ukrán védelmi és biztonsági tanács újonnan kinevezett főnöke, Petro Porosenko pénteken hat hetet adott a katonaságnak a teljes leltározásra A múlt hónapban a törvényhozás egyik tagja felfedte, hogy titkos eljárás indult legalább hat ilyen csempész ellen, akik a vád szerint nukleáris robbanófej hordozására képes ukrán robotrepülőgépeket (cirkáló rakétát) adtak el Kínának és Iránnak. https://www.origo.hu/nagyvilag/20050225eltunt.html Szvjatoszlav Piszkun ukrán főügyész a Financial Times brit üzleti napilapnak azt mondta, hogy Ukrajna még 2001-ben 12 darab X-55-ös - más kódrendszer alapján H-55-ös vagy ASZ-15-ös - rakétát exportált Iránnak és hatot Kínának. https://www.origo.hu/nagyvilag/20050318urajna.html
zolka50.50
2019. március 18. 21:58
Egy jó kis film a ktími eseményekről: https://oroszhirek.hu/2016/11/12/krim-a-hazateres-teljes-film-magyar-felirattal/?fbclid=IwAR2B3FyyeePKuN45JbaVzcEOGmne8xm4gu_tujcN33zkmYeEdhjZnjmnm2E
gxcapril
2019. március 18. 21:18
" annektálás" Miért kell itt is a hülye libsibolsi szöveget nyomni? Mert az USA így kívánja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik