A Húsvét-sziget meséje

2019. március 18. 14:40

A bezárkózó, illiberális szemlélet a húsvét-szigetihez hasonló tragikus végkövetkezményhez vezet.

2019. március 18. 14:40
Millei Ilona
Népszava

”Ha a Húsvét-szigetre gondolunk, nyilvánvaló. Mert mi is történt a Földnek azon a kicsiny darabkáján? Nem elég, hogy a zárt közösségben élők felélték lakóhelyük majd’ minden természeti erőforrását, de a baj bekövetkezte után ahelyett, hogy összefogva közösen kerestek volna a kiutat, inkább»hosszúfülű« és »rövidfülű« közösségekbe tömörültek, hogy azután az emberpusztító vallási fanatizmus jegyében irtsák egymást egészen addig, amíg még írmagjuk is alig maradt, és csak akkor békéljenek meg egymással, amikor már majdnem végleg megpecsételődött a sorsuk. Vagyis a mából visszatekintve ők az illiberális utat választották.

De hát minden példa pusztán annyit ér, amennyit abból tanulságként a következő nemzedék megfogad. Mégis gondolkodjunk el egy pillanatra. Lássuk be, földünknek lassan föléljük minden természeti erőforrását. Ha a jelen kor politikai irányítói közül a bezárkózó, illiberális szemléletűek győznek, az biztos, hogy húsvét-szigetihez hasonló tragikus végkövetkezményhez vezet. És akkor nem csak az épp csatát vívó felnőtt lakosság sorsa pecsételődik meg, hanem a következő, az azután következő nemzedéké is.

Lehet, hogy végül az óriási tragédia után a lassan magához térő emberiség a vargabetű legmélyebb pontjáról elrugaszkodva megpróbál újra összefogni, nyitni a másik felé, egymás segítésével beindítani újra a fejlődé motorját, de nem kéne ehelyett inkább már most a Húsvét-sziget tragédiájából tanulnunk? Csak hogy elkerüljük a vargabetű legalját!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sors
2019. március 19. 21:10
Nem pontosan a kereskedő, globalista szemlélet okozta a véget? A bezárkózó közösségek mindig kapnak negatív visszacsatolást az erőforrások fogyásáról. Ez a sziget pontosan az ellenpélda...
Peter8811
2019. március 19. 12:37
"A bezárkózó, illiberális szemlélet a húsvét-szigetihez hasonló tragikus végkövetkezményhez vezet." Pont úgy nézel ki mint egy nagy fülű nagy szemű húsvétszigeti szobor. :))))))))))))))))))
Biivisz
2019. március 19. 10:03
"... felélték lakóhelyük majd’ minden természeti erőforrását, de a baj bekövetkezte után ahelyett, hogy összefogva közösen kerestek volna a kiutat, inkább »hosszúfülű« és »rövidfülű« közösségekbe tömörültek, hogy azután az emberpusztító vallási fanatizmus jegyében irtsák egymást ..." Tipikus libbant agymenés, amely pusztán az emberi különbözőségekben látja a békétlenségek forrását. Ha már a húsvét szigetekre hivatkozik, legalább utánanézhetett volna. A "baj bekövetkezte után" már nem "kereshettek kiutat" (sem közösen, sem köztelenül), mert nem volt! (Előtte kellett volna "közösen" gondolkodni.) Miután az utolsó fát is kivágták és már nem tudtak hajót építeni, így halászni se, a sziget nem tudta eltartani az eredeti népességet, tehát "csökkenteni" kellett. Persze, ha szép toleránsan éhenhalnak, az kevésbé lett volna illiberális, csak hát a krízishelyzeteknek nem ez a logikája, még a legliberálisabb közösségekben sem.
cutcopy
2019. március 19. 08:39
A húsvét-szigeti tragédia épphogy az élj a mának és ne is gondolj az unokáidra című libsi alapszabály története..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik