Olyanok voltunk huszonévesen, mint egy rockmúzeum

2019. március 18. 08:41

Nagyon szerettünk volna úgy szólni mint a régi bandák. Interjú.

2019. március 18. 08:41
Lovasi András

„Hogy érzed, mindaz, amivé a Lovasi-féle világ összeállt, abban mennyire vannak benne a pécsi Forbát Alfréd házai, Várkonyi Nándor, Csorba Győző…. Szóval, ha mondjuk debreceni legénynek születsz, akkor kevesebb mediterrán fény, tengervágy keveredett volna a dalaidba? 

Valószínű igen. Miközben régen nagyon szépnek láttam egy csomó részletét Pécsnek, a késő Kádár-kor kisszerűsége miatt valahogy olyan béna volt minden, a toldozott-foltozott belváros, a leharcolt indusztriális zónák, a panelnegyedek  elég lehangolóak voltak, miközben a régmúlt kulisszáiból,  a Tettye utcáiból, a Sétatér környékéből, a szőlők-gyümölcsösök dűlőiből szivárgott valami szebb szabású, naposabb élet lehetősége, vagy emléke, nem is tudom. Például órákon át tudtam sétálni a pécsi Mecsek oldal szőlői közt. Volt valami  mediterrán ragyogása, olyan késő délutáni fények például, amit legközelebb csak a Balaton-felvidéken lehet látni. Ma már teljesen beépült, kicsit mintha ezzel el is tűnt volna ez a »valami«. De az íze, az emléke megvan.

Először 1989-es Vekeri-tónál, a debreceni Efotton láttam a zenekart, akkor már minden védjegy értékű dolog megvolt, ami 2010-ig jellemezte a zenekart, ahogy persze az  1991-es Naphoz Holddal albumon is… Voltak azért a kezdeti években úgymond szintugrások (ahogy a Beatlesnél) vagy kapásból készen volt a Borz-univerzum, ahogy pl. a Led Zeppelinnél?

Inkább különböző szakaszai voltak a zenekarnak, de ha azt nézzük, hogy sokak szerint az első három album az igazi Kispál, akkor mondhatjuk, hogy már a kezdettől megvolt minden, ami a zenekart jellemezte.

A 60-as évek című dal jó hogy vége a 60-as éveknek-sorában afféle punkos attitűdöt véltem felfedezni. Ugyanakkor erősen táplálkoztok ti is a hatvanas évekből… Hogy is volt ez, hogy megtagadni, de megőrizni is? 

Zeneileg a rockzene egy-egy új hulláma mindig a műfaj gyökereihez nyúlt vissza, ilyen értelemben nekünk nem volt kérdés milyen zenét akarunk csinálni, bár hallgattunk akkor aktuális zenekarokat, de mégis valahogy mindig a hatvanas, korai hetvenes éveknél kötöttünk ki, mint inspirációs forrás. Egyszerűen korszerűtlenek voltunk, az akkor menő popzenékről lesújtó volt a véleményünk, olyanok voltunk huszonévesen, mint egy rockmúzeum.

Ehhez képest remekül kikerültétek a nagyon direkt vintage /retro hatvanas évek hangzást, amire persze később egy egész szcéna alapította az identitását… Hogy tudtátok leküzdeni a vintage rájátszások erős csábítását?

Valószínű nem kerültük volna el, ha a tárgyi és személyi feltételei meglettek volna. Nagyon szerettünk volna úgy szólni mint a régi bandák. De se ember nem volt aki megmutatta volna, hogy mi kell ehhez, se eszközeink nem voltak hozzá. Azzal főztünk amink volt.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2019. március 18. 22:07
Lovasi egy primitív bunkó. Zeneileg egy 10-es skálán 2-es. (10 a legjobb)
Edvind Johnsson 4.0
2019. március 18. 20:38
Egy nagy nulla az egész munkássága. Ha nem lennék finom úriember, akkor azt írtam volna, hogy 00.
emesealma
2019. március 18. 20:13
20 év óta, ahányszor csak meghallom a hangját, mindig az jut eszembe, hogy ez az ember koszos. És ha megnéztem azokat, akik szeretik, azokról is az jutott eszembe mindig, hogy igénytelen, "koszos" emberek. A sok megnemértett barna kordnadrágos bölcsész. Akik egyébként kivétel nélkül szarfejek voltak. Mindig is. Tudom, ezek ilyen csúnya sztereotípiák. Milliószor megpróbáltam felülírni ezeket, de soha nem sikerült. Mert mindig ugyanazt láttam.
catalina9
2019. március 18. 17:37
Megvalósította az addig lehetetlent: énektudás, zenei tehetség és ízlés nélkül lett ez a balliberális nulla egy úgynevezett "popsztár". Kossuth-díj! Fletótól! Muhaha! Lovasi a magyar Bono....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik