Új-Zélandi terror: kilenc perccel a merénylet előtt kapta meg a kormány a merénylő kiáltványát

2019. március 17. 10:53

2019. március 17. 10:53

Az új-zélandi kormány kilenc perccel a christchurchi mecsetek elleni támadás kezdete előtt kapta meg a merénylettel gyanúsított ausztrál szélsőséges kiáltványát – mondta vasárnap Jacinda Ardern miniszterelnök.

„Azon mintegy harminc ember között voltam, akik megkapták a támadás előtt kilenc perccel elküldött manifesztumot” – mondta a kormányfő. „Az emailban elküldött kiáltványban nem szerepelt a támadás egyetlen részlete sem, még az sem, hogy Új-Zélandban hol fogják elkövetni”. A kormányfő hivatalának illetékese elmondta, hogy az elektronikus levelet sürgős megjelöléssel két percen belül továbbküldték a parlament biztonsági szolgálatának. Ardern hivatala korábban megerősítette, hogy a levelet számos médium és más politikusok is megkapták.

Módosítják a fegyvertartási törvényt

A mészárlással gyanúsított 28 éves ausztráliai férfit, aki ellen szombaton tömeggyilkosság miatt vádat emeltek, nem fogják kiadni Ausztráliának – mondta Ardern. „Minden bizonnyal az új-zélandi igazságszolgáltatás előtt kell felelnie az itt elkövetett terrortámadásért” – tette hozzá. 

A kormányfő megerősítette, hogy módosítani fogják a fegyvertartási törvényt, és kormánya megkezdi az ehhez szükséges vitát. A szomszédos Ausztráliában magánemberek nem tarthatnak félautomata fegyvert, amióta egy magányos támadó gépkarabéllyal 35 emberrel végzett 1996-ban.

Jacinda Ardern hangsúlyozta, hogy megválaszolandó kérdései vannak az internetes óriáscégeknek. Közölte, hogy Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezetője, akivel kapcsolatba lépett, részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A kormányfő elmondta: minden tőlük telhetőt megtettek, hogy töröljék a merényletről az interneten keringő felvételeket.

Facebookon közvetítette a merénylő a vérengzést

Mia Garlick, a Facebook ausztráliai és új-zélandi igazgatója szombati közleményében tudatta, hogy több mint 1,5 millió posztot töröltek a közösségi portálról, amelyek a Maszdzsid al-Núr mecsetben elkövetett mészárlásról készült videofelvételt tartalmazták. Garlick hozzátette, hogy 1,2 millió posztot már a feltöltésekor töröltek, és dolgoznak a felvétel szerkesztett, erőszakos jelenetek nélküli változatainak eltávolításán is. 

Brenton Tarrant a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. A Facebookon kívül a Twitter mikroblog portál és a Google kereső is azon dolgozott, hogy eltávolítsa a videót, amely a mészárlás után órákon át elérhető volt a közösségi médiában.

A kormányfő közölte, hogy a pénteken két mecsetben elkövetett mészárlás áldozatainak holttestét vasárnap estétől kezdik átadni a hozzátartozóiknak. Szerdáig várhatóan minden holttestet átadnak.

Lianne Dalziel, Christchurch polgármestere előzőleg közölte, hogy a városháza emberei dolgoznak a sírhelyek előkészítésén, így a temetésekre az iszlám előírásai szerint minél előbb sor kerülhet.

Helyi idő szerint vasárnap délután a merényletben megsebesült 48 ember közül még 34-en voltak kórházban, tizenketten közülük életveszélyes állapotban az intenzív osztályon – közölte a canterbury-i körzeti egészségügyi hivatal. A sebesültek között egy négyéves kislány is van, akit válságos állapotban szállítottak egy aucklandi gyermekkórházba. A hozzátartozók által összeállított nem végleges lista szerint a halálos áldozatok 3 és 77 év közöttiek voltak. A hatóságok még nem tették közzé az áldozatok személyazonosságát. Ezen a nem hivatalos listán 44 férfi és 4 nő szerepel.

(MTI)
    
     

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. március 19. 05:30
LUXEMBURGI ZSIGMOND neve is szerepel a fegyveren: https://uploads.disquscdn.com/images/0e40ddc29f5918951a04e01befdcc9c21ddd064b2ac683f006ec83e403970f77.png?w=600&h=780 "Nevéhez fűződik az utolsó összeurópai keresztes hadjárat megszervezése (1396), a nagy nyugati egyházszakadás felszámolása (1417) és a huszitizmus elleni harc megkezdése. Magyarországon 1395-ig első feleségével, Nagy Lajos lányával, Máriával együtt ült a királyi trónon. Magyar királyként elsősorban Dalmácia elvesztésével, fényes visegrádi, budai és székesfehérvári építkezéseivel, illetve az Oszmán Birodalommal szembeni defenzívába vonulással, a végvárrendszer kiépítésével, valamint törvényeinek előremutató jellegével írta be magát a történelembe. Fiúörökös hiányában királyságaiban utódjául lánya férjét, a tehetséges Habsburg Albertet jelölte meg. Több mint ötven évig viselte a magyar koronát, ezzel a magyar történelem második leghosszabb ideig regnáló uralkodója."
Akitlosz
2019. március 18. 15:50
Új Zéland is az iszlám terjedéséhez asszisztál. Jól nem fognak járni a politikájukkal.
Akitlosz
2019. március 18. 15:48
"A Facebookon kívül a Twitter mikroblog portál és a Google kereső is azon dolgozott, hogy eltávolítsa a videót, amely a mészárlás után órákon át elérhető volt a közösségi médiában." Mert szabadság van, meg demokrácia, de mégis valamilyen felsőbb hatalom dönti el, hogy mi lehet az interneten és mi nem. Amelyik honlap ennek ellenáll azt üldözik, támadják, nem is csak legális módszerekkel. Dübörög a véleményterror.
Senye Péter
2019. március 18. 08:07
Új-Zéland eddig azt hihette, hogy kívül van a világ eseményein, hisz majd száz éve még az Ipolyt is hajózható folyónak minősítette az Ipolyt Trianonba küldött szakértője. Most már benne vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik