Most sokkal jobb esélyekkel indul Bernie, mint 2016-ban

2019. március 17. 12:44

Pap Szilárd István
Mérce

Mára Bernie egy többmilliós tömegmozgalom élén, szinte mindenkit felülmúló ismertséggel és népszerűséggel száll be egy sokszereplős mezőnybe.

,J„Bernie üzenetei nem jelentenek túl nagy újdonságot az amerikaiak számára: a társadalmi igazságosság, a munkavállalói jogok, a kapitalizmus megzabolázása 2016-os előválasztási kampányában is központi helyet foglaltak el, a mindenki számára hozzáférhető állami egészségügy és ingyenes felsőoktatás mellett. Ezek az üzenetek már akkor is rezonáltak az amerikai szavazók egy jelentős szegmensében, a legtöbbek által alábecsült outsidernek pedig sikerült a demokrata előválasztási szavazatok több mint 40 százalékát megszereznie, és rendesen megszorongatnia a pártelit jelöltjét, Hillary Clintont.

Ám míg 2016-ban alacsonyabb ismertséggel és ellenségesebb médiahangulatban szállt szembe egyetlen erős jelölttel, addig mára Bernie egy többmilliós tömegmozgalom élén, szinte mindenkit felülmúló ismertséggel és népszerűséggel száll be egy sokszereplős, fluid mezőnybe.

Az újbóli indulásának bejelentését követő egy hét alatt 10 millió dollárnyi kampányadományt gyűjtött össze, főként egyéni kisadományokból, és egymillió ember jelentkezett önkéntesnek kampánycsapatába. 2016-ban is erős volt ezen a két fronton, most azonban utcahosszal előzi vetélytársait. A második legjobban teljesítő jelölt, Kamala Harris kaliforniai szenátor a bejelentés utáni 24 órában 1,5 millió dollárnyi pénzt gyűjtött össze, ugyanez idő alatt Bernie pénztárába 5,9 millió folyt be.

Az eddig hivatalosan is bejelentkező 15 demokrata elnökaspiráns közül Bernie támogatottsága és ismertsége a legmagasabb, a potenciális indulók közül pedig egyedül Obama alelnöke, Joe Biden az, aki mindkét mérőszámban jobban teljesít nála. Nem meglepő tehát, hogy Brian Fallon, Clinton 2016-os kampányának szóvivője így nyilatkozott nemrégiben: »Joe Biden versenybe lépését nem számolva, Sanders papíron több előnnyel indul, mint bárki más. Övé a legnagyobb adatbázis; övé a legelkötelezettebb követői bázis, amely mellette maradt 2016 óta; bizonyítottan képes adományokat gyűjteni kisadományozói közül. Abszolút ellentétes helyzetben van ahhoz képest, ahogy 2016-ban kezdte.«

A kampánynak ezen a pontján tehát sokkal jobban áll, mint vetélytársai, és mint 2016-os önmaga. A jövő februárban elkezdődő demokrata előválasztásig hátralévő 11 hónapban azonban még bármi történhet, az esélylatolgatásokban pillanatnyilag ennél messzebb nem lenne érdemes elmenni.

Főleg úgy, hogy bár a sajtóhírek szerint egyre erősebben hajlik arra, hogy maga is beszálljon a ringbe, Joe Biden még mindig nem jelentett be hivatalosan semmit. Márpedig ettől sok minden függ.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/144971

Ajánljuk még a témában