Hol a boldogságod, Budapest?

2019. március 16. 11:22

Rajcsányi Gellért
Építészfórum
Tűnjenek el az egykor igényesen megtervezett és felépített házakról a hiánygazdasági időszakok és a vadkapitalista évek gányolt megoldásai. Tűnjön el minden ad hoc formátumú, tiritarka, ordenáré hirdetőtábla, vitrin, kilógó és belógó felirat a házfalakról, elvégre ez nem Kalkutta vagy Kairó, hanem egy decens európai főváros.

Rajcsányi Gellért, a Mandiner.hu főszerkesztője, a Média Építészeti Díjának és a Pulszky Társaság — Magyar Múzeumi Egyesület „Az év kiállítása” díjának zsűritagjának írása az Építészfórum Boldog Budapest-vitasorozatában.

 

„Oh, mennyi nagy koponya és döntéshozó szerepbe jutott vizionárius tudta az elmúlt egy-két évszázadban tutira, hogy mitől legyen boldog az ember, és miért is kell boldognak lennie, ha belegebedik is. Tudjuk, hogy mi lett e világjobbító, emberjavító, társadalmat mérnökölő eszméknek a végeredménye. Voltak nagyívű várostervezők is, Haussmann bárótól Albert Speeren át Le Corbusier-ig, akik a legkülönbözőbb korabeli ideológiák mentén belekezdtek az organikusan növekedő városok átszabásába, hol használható, hol katasztrofális eredménnyel.

Szóval csínján kell bánni a városok boldogságának meghatározásával. Minél befolyásosabb, minél nagyobb hatalmú figura mond erről okosakat, annál óvatosabbak legyünk vele! Még jó, hogy e sorok írója nem városépítész és nem is politikus döntéshozó, így a legkülönbözőbb megfelelési kényszerek és isteni sugallatú víziók nélkül, ellenben földhöz ragadt, józan parasztként tűnődhet a témáján, miközben hol rendpárti konzervatív, hol javíthatatlanul szabadelvű énje tör elő belőle. (...)

Milyen környezettől lesz boldog az ember a városban?

Legyen rend és rendezettség, közeli nyugi és elérhető nyüzsi, legyen pihenőhely és mozgástér. És zöld, zöld, zöld. És ezek harmonikusan váltakozó elegye. Ezzel a legtöbben talán ki is egyeznénk, bármely városban is lakunk.

Ha boldog városlakókat szeretnének a döntéshozók, akkor ezekre a teljesen hétköznapi igényekre lenne érdemes reflektálniuk, a (város)építészet nyelvére és az adott város sajátosságaira lefordítaniuk és megvalósítaniuk azt.

Rend

Egy mai nagyváros természeténél fogva különböző kultúrák és életmódok találkozóhelye, olvasztótégelye. Persze vannak fokozatok New Yorktól és Londontól Kelet-Közép-Európa ugyan sokszor multikulturális gyökerű (mint Budapest), de manapság már/még meglehetősen egynemű metropoliszaiig (mint, megint csak, Budapest).

A békés egymás mellett élés, illetve az olvasztótégely működőképessége érdekében bizonyos, hogy az alapvető rendet és közbiztonságot fenn kell tartani. Ne alakuljanak ki gettósodások, ne váljanak egyes környékek a bűnözés és erőszak melegágyaivá (ebbéli budapesti problémáink nevetségesen csekélyek mondjuk Chicagóéhoz képest), a törvény és rend betartása mindenkire egyaránt vonatkozzon. Terrortámadások szezonjában minden jóérzésű polgár elfogadja a fokozott rendvédelmi jelenlétet az utcákon. Legyen csak a jog uralmára épülő rend pártján egy város vezetése. Akinek ez nem tetszik, mert gyakorlati vagy intellektuális anarchista, az is örüljön, mert legalább muníciót kap az ellenállás tüzének őrzéséhez.

Rendezettség

Ha az alapvető rend biztosított, akkor ideje körbenézni és felmérni, milyen állapotban is van városunk. A legtöbb konfliktus és megoldandó feladat nyilván ez ügyben vár a város lakóira és vezetőire. Kelet-európai városaink és legtöbb nyugati társuk között a legnagyobb különbség leginkább a rendezettségben tapasztalható. Apró kis feladathalmazt nevezek itt meg: legyenek rendezettek az utcák, házfaltól házfalig, és fölfelé is, a házak talapzatától a tetőkig.

Ha valamibe, akkor ebbe gebedjen bele egy város, izzadjanak vért a döntéshozók, az intézmények, a feladatok végrehajtói, keljen föl munkára az egyes polgár meg az egész szomszédság. A várost rendbe kell hozni. És előtte a fejeinkben is rendet kell tenni, hogy végiggondoljuk, mi mindent kell csinálni városunk rendezéséhez.

Legyen alapos utcaseprés, tökéletesre szervezett hulladékelszállítás, a szemetelők rendszeres elkapása és példás megbüntetése. Jöjjön a kátyús utak, a hepehupás, húgyszagú járdák rendbetétele. Ahol lehet, cseréljék ki az aszfaltot vizet átengedő, de járható felületekre. Kezdődjön a járdák és utcák közötti sávok, oszlopok, virágyások, gyepsávok rendezése, rendben tartása. A járdák menti kidőlt-bedőlt, összegányolt kerítések, falak kijavítása.

És: kezdődjön a homlokzatok rendbetétele a lehető legnagyobb léptékű programok elindításával, ország, város, kerület és társasházi közösségek, tulajdonosok együttműködésével. Ne csak egy-egy ház újuljon meg, hanem egész homlokzatsorok, teljes utcák elejüktől a végükig. Tűnjenek el — talán néhány különleges mementó kivételével — a világháború és '56 óta golyónyomos, évtizedek óta málló, omladozó homlokzatok. Tűnjenek el az egykor igényesen megtervezett és felépített házakról a hiánygazdasági időszakok és a vadkapitalista évek gányolt megoldásai. Lehet, hogy csak gipsz az a kariatida, de álljon újra ott a bejárat fölött. Ne csak félig legyen kovácsolt vas az az erkélykorlát. Tűnjön el az 1992 óta fakuló rózsazsín Sex Shop-felirat meg az 1974 óta nem működő villanyreklám az üres bolthelyiségek fölött.

Tűnjön el minden ad hoc formátumú, tiritarka, ordenáré hirdetőtábla, vitrin, kilógó és belógó felirat a házfalakról, elvégre ez nem Kalkutta vagy Kairó, hanem egy decens európai főváros. Fővárosi vagy kerületi rendeletekben szabályozzák és követeljék meg a legszigorúbban a házakra rakható boltfeliratok, portálok és kirakatok egységes, igényes kinézetét, sorakozzanak harmonikusan az adott utak mentén vagy egész kerületekben. Tíz (!) éve volt nagy dobás néhány grafikustól a belvárosi Kossuth Lajos utca egységes portálarculatának terve — azóta sem történt túl sok minden ezen a téren Budapesten. 

A Nagykörúti Portálprogram kiváló kezdeményezés: meg kellene vizsgálni közelebbről, mire jutottak eddig és milyen hasonló kezdeményezésekkel lehetne „legalább” az egész budapesti belvárost rendezni ebből a szempontból. Ha ezek az aprócska kis változtatások megtörténnek, rendezettek lesznek Budapest utcái, és menetelhetünk is tovább a közboldogság felé.

(...)”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy normális ember normális érvelése.
Köszi, Gellért!

"Zöld, zöld, zöld
E sorok írója úgy van bekötve agyilag, hogy a sok fánál és zöldfelületnél csak egy valamit szeret jobban: még több fát és még több zöldfelületet. (Kellett neki zöldövezetben felnőnie.) Érthetetlen a szerte az országban, így Budapesten is terjedő és lopakodó gyakorlat, hogy mindent leköveznek, amit érnek, minden építkezésnél a lehető legtöbb árnyat adó fát kivágják, menjen csak a viacolor kerítéstől kerítésig, falaktól falakig.

...Zöldfelület és árnyék, fák árnyéka: erre van szükség a lehető legtöbb helyen Budapesten. Ahová csak lehet, ültessenek fákat. Ahol csak lehet, rakjanak le életképes gyepet, zöldfelületet, telepítsenek valódi parkot.

...telepítsünk zöldfelületeket, fákat, bokrokat, gyepet mindenhova, ahová csak lehet."

Zöldfelület... zöldfelület...
ajvééé... kedves Rajcsányi, ezzel aztán kihúztad a gyufát
Baán Lászlónál és az ő városligeti őrületének nagyhatalmú támogatójánál...

Hogy Demszky bűnei mentenék Baán városligeti őrületét?
Na neee...
ezzel a gagyi szöveggel próbálkozz a magadfajtáknál.
Ők kajálják az ilyet.

1.)
Azokat a Ligetre vonatkozó szakmai érveket
– critical man váltótársadhoz hasonlóan –
te nemhogy cáfolni nem, de még megérteni sem tudtad.

2.)
Mi bizonyítja, hogy te (zolka50.50 nick) nem vagy proli?
Hiszen te úgy beszélsz, mint egy proli, úgy viselkedsz,
mint egy proli. A saját meghatározásod szerint te bizony, proli vagy.
Vágod, prolika?

Úgy legyen. Köszönet a cikkért. Remélem, ebből téma lesz, és történik is valami.

1.)
A Liget Budapest projekt szakmai (urbanista, építész, tájépítész) ellenzői
a Városliget – közparkként történő!!! – megújítását akarják.
E közpark megújításához nem kellenek oda újabb beépítések,
a Városliget beépítettségét nem növelni kell, hanem csökkenteni.
Egy közpark ELSŐDLEGES feladata NEM AZ, hogy múzeumoknak és színháznak adjon helyet.

2.)
Az a "sok szakember" könnyen meg tudná oldani a Városliget megújítását
újabb beépítések NÉLKÜL (ráadásul tizedannyiért és sokkal gyorsabban).
Ld. a tájépítészetet tervező Garten Studio 7.sz. tervlapját.

Gyerekkoromban a Szent István körúti járdákat a házmesterek reggel 7 és 8 körül slaugozták. Minden reggel. Szemét az nem volt, mert nem volt mit eldobni. Kutya, macska tartás nem volt divat, mert az emberek örültek, ha a családnak jut enni.

Ma a járdák vizelet szagúak, a házak lábazata is. Kutyahurkák járdán, járda mellett. Nem babakocsisoknak, tipegő kisgyerekkel járóknak való vidék.

A nagyvárosi kutyatartás egy agyrém, aki erre maga nem jön rá, azzal tudatosítani kéne, viszont olyan sokan vannak, h. ezt semmilyen kormányzat nem meri felvállalni.

Mellékesen ebből élnek a tenyésztők és a kisállatokra szakosodott állatorvosok.

Falun sem egy élvezet más kutyája, macskája után takarítani. Még a kutyákkal van a kevesebb baj, de a macskák ellen nem véd a kerítés.

Az az egész Duna parti beépítés a Borárostól a Nemzetiig egy bűn. Unokáéink is ezt fogják látni.

Egyébként, sajnos, ez egy olyan ország, ahol teljesen kiszámíthatóan, v. éppen kiszámíthatatlanul szinte minden megtörténhet.

Karácsony még nem tudja, hol van Csepel, szerinte eszak- Pesten

Ő biztos, hogy tudja. Sőt, még én tájékozatlan, buta vidéki is tudom, hol van.

1.)
Azt folytatod, amit eddig is csináltál: amint engem meglátsz valamely cikk alatt, te már nyomod is a gyalázkodást. Teszed ezt azóta, amióta egy korábbi beírásomban szakmai alapon bíráltam a Liget projektet. Amire NEKED (meg egy bizonyos "criticus" nicknek) AKKOR SEM VOLTAK és AZÓTA SINCSENEK szakmai ELLENÉRVEID. Liget-témában te egyszer sem voltál képes szakmai ellenérvekkel válaszolni.

És még végig sem gondolod, azokat a primitív gyalázkodásokat, amelyekkel operálsz, hiszen
HA
csak egy "képzetlen rasztafári" lenne az,
aki Schollander nicken azokat a Liget projektre vonatkozó, kritikus beírásokat tette
pl. a "Tudom, mit tettél tavaly nyáron" cikk alatt, 2019.01.27., 16:25-kor adott
mandineres linkeken,
AKKOR
TE, critical man nick még egy "képzetlen rasztafári"-nál is sokkal KÉPZETLENEBB VAGY,
mert te egyszer sem voltál képes szakmai ellenérvekkel válaszolni neki,
szakmai ellenérvek helyett te csak sértegeted, gyalázod.

Ezt már többször megírtam neked,
de te a gyalázkodásaid után beszari módon, mindig elpucolsz.
14-én elpucoltál "Az ellenzéki szlovén SDS kilép..." cikk alatti vitából,
15-én és 16-án elpucoltál az "Orbán: látványos közép-európai felemelkedésre..." cikk alatti vitából,
a gyalázkodásaidra írt válaszaim után.

2.)
A magadfajta, teljesen elvakult Orbán-fanok számára felfoghatatlan, hogy
nemcsak mindent helyeslők, illetve mindent ellenzők léteznek.
Vannak a Mandineren olyan hozzászólók,
akik Orbánék bizonyos intézkedéseit helyeslik, más intézkedéseit pedig ellenzik.
Én pl. helyeslem (bizony, kezdettől fogva!) Orbánék migrációs intézkedéseit,
de ellenzem pl. a Liget projekt nevű őrületet, az újabb beépítéseket a Városligetben.

A Liget projekt nehéz ügy, csak reménykedni lehet abban, h. végül szépek, jók lesznek az új épületek, a parkból is elég lesz annyi, amennyi marad, biztosan mindent meg fognak tenni azért, h. gyönyörű legyen.

Az igaz, h. ezeket a múzeumokat bel és külföldiek fogják remélhetőleg nagy számban látogatni, míg a park maga mostanában főleg parkolónak látszik és legfeljebb a közelben lakók séta és játszótere. Én legalábbis egyszer jártem ott, egy Bajza utcai barátnőm napi sétájához csatlakozva.

Pest tüdeje lenne a keresztül-kasul közlekedéssel? Lehet.

Mindennek ellenére soknak tűnik az új ház. A színház végleg nem hiányzik oda. A Közlekedési Múzeumot elég sok kísérletezés övezte, míg rájöttek, h. nem elég a hely egy igazi, nagyszabású kiállító térhez. Végül sikerült megoldást találni.

Meglátjuk. Nincsen rózsa tövis nélkül. Nekem a Kossuth tér nagyon tetszik és örülök, h. a miniszterelnökséget fölvitték a Várba. A Várkert bazárra büszkék lehetünk.

Négy gyerekkel kétszer mentünk át Dahlembe, a 80-as évek közepe táján. Egy Filippino Lippi madonnára emlékszem és a csodálatos néprajzi részre, halványan, mert nagyon régen volt.
Nagyon élveztük.

Válaszok:
Schollander | 2019. március 18. 20:13

Több, mint 250 milliárd forintot költeni arra a reményre, hogy jó lesz,
igencsak durva dolog.

A Városliget megújítása
közparkként, újabb beépítések (ÚNG, MZH, NM, MIH, FVSZ) NÉLKÜL
tizedannyiba kerülne és sokkal rövidebb időt igényelne.

Válaszok:
Agnieszka | 2019. március 19. 10:12

Ezügyben CSAK a remény maradt, h. jó lesz, szép lesz, és működni fog.

Ennyi épület nyilván SOK oda.

Bármilyen bájos gondolat és épület a Zene Háza, a Nemzeti Galérián és a Népművészetin kívül (ÚNG, NM) nem igazán látom azt, h. a többinek mi értelme van ott.

Baán a kicsit poros, elhanyagolt Szépművészetiból SIKERT csinált.

MIndegy.

Hát, ennek már annyi. Tetszett volna, a Regnum újjáépítés is. Addig is ajándék lenne az É-pesti agglomerációnak a Rákosrendező vágányai alatt egy aluljáró, h. átjöhessen, mehessen a zuglói busz.

Úgy néz ki, erre még várni kell, mint a Liszt Ferenchez a gyorsvasútra a Nyugatiból.

Nincsen rózsa tövis nélkül.

Mindegy. Amit igazán szeretnék megérni, az a Budapest-Varsó gyorsvasút, az első K-európai TGV. Nem vagyok optimista. Siralmas, h. mennyire NINCS É-i közlekedési folyosó kiépítve.

A többit is nagyjából kinőttük. A minimál programm, h. az ember örül, h. még van.

Válaszok:
Agnieszka | 2019. március 19. 11:55

A homokóra és a vaskefe csak idő kérdése. Nem túl hosszó időé.
Majd az ötödik Orbán kormány, remélhetőleg.

Válaszok:
Schollander | 2019. március 19. 13:04

Kétségtelen, hogy a homokóra és a vaskefe a Demszky-éra két városligeti förmedvénye.
A rövid működés után bedöglött homokórát valószínűleg kidobják,
de a vaskefével kapcsolatban tévedsz.
A vaskefe megtartásához
(most figyelj!)
ragaszkodik Baán László, miniszteri biztos.

2015.10.26., Országgyűlés Kulturális Bizottságának ülésén
BAÁN LÁSZLÓ:
"Az ’56-os emlékmű, ezt szoktam sok helyen mondani, elmondom itt is most nyugodtan, szerintem az egyik legjobb köztéri emlékműve Magyarországnak.
...nemcsak a forradalomnak, hanem tulajdonképpen minden nagyvállalkozásnak a szimbóluma vagy metaforája ez a szobor. ÉN MINDIG ÉRVELTEM AMELLETT, HOGY MARADJON A HELYÉN, ez így is van, jelen pillanatban nem is nagyon hiszem, hogy meg fog változni, mert MÉLTÓ EMLÉK."
(A teljes ülés jegyzőkönyvét ld. az ogy. honlapján.)

Válaszok:
Agnieszka | 2019. március 19. 20:06

Döbbenet. Nem tudom, Baán biztosan jobban ért hozzá. Nekem NEM tetszik. Jobban szeretem a figurálisat. Nyilván retrográd vagyok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés