Brenton Tarrant

Magyarországon járt nemrég az új-zélandi terrorista

2019. március 16. 07:54

Brenton Tarrant ősszel járta be a Balkánt, Magyarországon is megfordult. Az ausztrál férfi pénteken mészárolt le 49 muszlimot két új-zélandi mecsetben.

Az MTI arról ír: vizsgálatot indított a bolgár vádhatóság az új-zélandi Christchurch két mecsete elleni negyvenkilenc halálos áldozatot követelő terrorcselekmények elkövetője ellen a férfi esetleges bulgáriai kapcsolatai miatt – közölte Szotir Cacarov bolgár főügyész pénteken este, miután kormánytagokkal és a bolgár hírszerzési hatóságok képviselőivel tanácskozott. A tettes, Brenton Tarrant nemrég több országot is felkeresett a Balkánon, és hazánkban is járt. 

Az eddigi adatok szerint a huszonnyolc éves ausztrál férfi Bulgáriában, Romániában és Magyarországon is megfordult, a merénylethez használt fegyverein pedig a törökök ellen küzdő történelmi személyiségek nevei és muszlim vereségeket jelző történelmi dátumok is fel voltak tüntetve. Szotir Cacarov bolgár főügyész szerint a férfi 2018 november 9. és 15. között turistaként tartózkodott Bulgáriában, ahol történelmi jelentőségű helyeket látogatott meg, utána november 15-én repülőgépen Bukarestbe utazott tovább, ahol autót bérelt, majd Magyarországra látogatott.  Mint Cacarov mondta, a vizsgálat célja, hogy megállapítsák, az a verzió, miszerint történelmi helyeket akart meglátogatni és a balkáni országok történetéről akart tanulni, helytálló-e vagy esetleg más indítékai voltak.

Cacarov szerint 2016. december 28. és 30. között a merénylő balkáni országokban is megfordult, így a többi között Szerbiában, Horvátországban, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában is járt. A főügyész hangsúlyozta: a bolgár hatóságok most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, a merénylő rendelkezett-e Bulgáriában kapcsolatokkal.

Az ausztrál férfi a pénteki támadás során használt fegyverekn cirill írással olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az ötszáz éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon. Az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, az egyik táron a 15. században élt Horogszegi Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda neve is fel volt tüntetve.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/144934

Ajánljuk még a témában