Szalámitaktika?

Mussolini miatt támadja az európai baloldal a néppárti Tajanit

2019. március 14. 12:57

Alig pár nappal azután, hogy az olaszok kiálltak Orbán Viktor mellett, az európai szocialisták elkezdték támadni Antonio Tajanit, az Európai Parlament olasz elnökét, a Forza Italia politikusát. Az ok: bár elítélte a fasizmust, jókat mondott Mussoliniről.

Tűz alá vették az európai szocialisták Antonio Tajanit, az Európai Parlament néppárti elnökét, az olasz Forza Italia politikusát. A kritikák oka az, hogy Tajani egy rádióműsorban azt mondta: Mussolini tett „jó dolgokat is” Olaszországért.

A Politico szerint olasz politikus a La Zanzara nevű olasz műsorban arról beszélt, hogy Mussolini egészen addig, amíg Hitlert követve nem üzent hadat az egész világnak, vagy amíg nem vezette be a faji törvényeket, az olasz infrastruktúra terén „jó dolgokat is tett”.

Az európai szocialisták egyből betámadták Tajanit

„Nem vagyok fasiszta, soha nem voltam fasiszta, és nem osztom a politikai nézeteiket sem. De ha őszinték vagyunk,

épített utakat, hidakat, épületeket, valamint sportlétesítményeket is” 

– mondta az EP-elnök a rádióban Mussiliniről. Szerinte, ha történelmi ítéletet akarunk hirdetni, akkor „objektívnek kell lennünk”. Hozzátette ugyanakkor, hogy Giacomo Matteotti (olasz szocialista politikus, akit 1924-ben öltek meg fasiszták) meggyilkolását, a faji törvényeket, valamint a második világháborúba való belépést ő is elfogadhatatlannak tartja.

Tajani kijelentéseire azonnal reagált a német Udo Bullmann, aki az európai szocialisták európai parlamenti frakcióvezetője. A német baloldali politikus a Twitterenhihetetlennek” nevezte Tajani mondatait.

Hogy tagadhatja az Európai Parlament elnöke a fasizmus lényegét?

Azonnali magyarázatot követelünk” – írta.

A jókora botrányba keveredett Tajani a saját Twitterén reagált a támadásokra. „Szégyeljék magukat azok, akik félremagyarázták a fasizmussal kapcsolatos kijelentéseimet.

Mindig következetes antifasiszta voltam,

és nem engedem, hogy bárkik mást sugalmazzanak rólam. A fasiszta diktatúra, a faji törvények és az áldozatok Európa és Olaszország történelmének legsötétebb lapjaira tartoznak” – magyarázta a Forza Italia politikusa.

Tajani és Berlusconi is kiállt a Fidesz mellett

A Forza Italia egyébként alig pár napja állt ki a Fidesz és Orbán Viktor mellett. A párt elnöke, Silvio Berlusconi telefonon is beszélt a magyar miniszterelnökkel, majd a közösségi oldalán írt arról, hogy „nagy politikai hiba lenne a Fidesz kizárása a Néppártból.” „A Forza Italia nem fog a Fidesz kizárására szavazni, mindig megvédtem Orbán miniszterelnököt és ezúttal is mellette fogok állni” – írta a volt olasz kormányfő.

A Fidesz kizárása kapcsán egyébként maga Tajani is nyilatkozott, ő is arról beszélt, hogy nem támogatja a Fidesz Néppártból való kizárását.

Orbán Viktor a Welt am Sonntagnak adott interjújában két hete épp arról beszélt, hogy „a baloldali támadás nem a Fideszt, hanem az Európai Néppártot gyengíti,

ha pedig a Fidesz már nem lesz ott, akkor az olaszokat, aztán az osztrákokat veszik elő. Ezt hívják szalámitaktikának.”
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/144846

Ajánljuk még a témában