Az Ukrán Legfelső Tanács elhalasztja a nyelvi törvény megszavazását, állítja az Európa Tanács

2019. március 14. 12:39

A törvény kimondja, hogy Ukrajnában az egyetlen hivatalos nyelv az ukrán – és ezen nyelv használata kötelező az állami hatóságok és a nyilvánosság számára az egész országban.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic felkérte az ukrán parlamentet, hogy haladéktalanul halassza el a nyelvtörvényről szóló szavazását a választások utáni időszakra, ahelyett, hogy azt felhasználná a kampány során – írja az unian.info.

Bármely új törvény megvitatásakor vagy a nyelvhasználatra vonatkozó nyelvpolitikák reformja során az Európa Tanács tagállamainak gondosan össze kell hangolniuk az állami nyelv támogatásának legitim célját és a kisebbségi nyelvek használatának védelmére és támogatására, valamint a kulturális sokszínűség megőrzésére vonatkozó kötelezettséget.

A biztos kiemelte, hogy a különböző nyelvi kisebbségeket hatékonyan be kell vonni az ilyen törvények és politikák kidolgozásába, és véleményüket megfelelően figyelembe kell venni. Egy választási kampány keretében az ilyen megbeszélések gyakran polarizáltak, és így nem járulnak hozzá a kiegyensúlyozott döntések elfogadásához.

Ezért sürgeti Mijatovic  a jogszabály elfogadásának halasztását a választások utánra.

Február végén a Verhovna Rada (Ukrán Legfelsőbb Tanács) második olvasatban is elkezdett foglalkozni az „ukrán nyelv állami nyelvként való működésének biztosításáról” szóló törvényjavaslattal. A törvény kimondja, hogy Ukrajnában az egyetlen állami (hivatalos) nyelv az ukrán – és ezen nyelv használata kötelező az állami hatóságok és a nyilvánosság számára az egész országban. Minden tisztviselőknek ezen hivatalos nyelven kell beszélnie, és hivatalos feladatai ellátása során azt használni.

Az ukrán nyelv nyilvános gyalázása, vagy használatának hanyagolása büntetést vonna maga után.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/144862

Ajánljuk még a témában