Vissza a 19. századba – időutazás az Óhalászi-szigeten

2019. március 13. 09:50

A mintegy 150 hektáros területen korabeli cölöpházakkal mutatják be az 1800-as évek életvitelét.

Ritka látványosság építéséről számolt be a Turizmus Online: az Újlőrincfalvához tartozó, körülbelül 150 hektáros Óhalászi-szigeten régies jellegű cölöpházakat építenek, plusz a sziget közepén felhúznak egy erdészházat is saját vízellátással. Az érdekes turisztikai látványosság felépítésével a helyiek célja az, hogy bemutassák, hogyan éltek itt az emberek kétszáz évvel ezelőtt.

A korhűség mellett zöld, ökobarát is lesz a sziget: a szennyvizet minden épülettől tartályos hajóval szállítják majd el, hogy így kerüljék el a Tisza szennyezését, és – többek között az erdészházra szerelt napelemeknek köszönhetően – fenntartható és környezetbarát is. Az önfenntartás jegyében lesz állattartás is a szigeten, így a látogatók racka juhokkal, szürke marhákkal, tyúkokkal, pulykákkal is találkozhatnak.

Természetesen aki kipróbálná, milyen is volt az élet a 19. században, az megteheti, hiszen a kis házakban szálláshelyeket alakítanak ki, a személyzetet pedig korhű ruhákba öltöztetik, sőt szükség esetén a vendégek helyben is étkezhetnek majd – számol be a legújabb Tisza-tavi látványosságról a szaklap. A szigeten két kikötőt is kialakítanak, az egyiket az élő Tiszán, így vízi úton is megközelíthető lenne a legújabb tavi attrakció.

Mindezen fejlesztések – egy kormánydöntés értelmében – a Magyar Turizmus Zrt. 500 millió forintos támogatásából valósulnak meg: Zsebe Zsolt, Újlőrincfalva polgármestere szerint a beruházást jövő tavasszal kezdenék meg.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/144773

Ajánljuk még a témában