Indonézia: át akarták kutatni egy nő házát a rendőrök, felrobbantotta magát és gyerekét

2019. március 13. 9:33
Előtte tárgyalt a rendőrökkel, házi készítésű pokolgépet is dobott rájuk.

Felrobbantotta magát egy nő az indonéziai Észak-Szumátra tartományban, egy rendőrségi akció közben; a robbanásban életét vesztette a nő gyereke is – közölték indonéziai rendőrségi források szerdán.

A rendőrök körbevették a házat, és órákon át tárgyaltak a nővel, aki egy házi készítésű pokolgépet is dobott rájuk, megsebesítve az egyik rendőrt. A robbanás akkor következett be, amikor a rendőrök be akartak menni a házba. A rendőrségi szóvivő szerint az asszony és gyermeke meghalt, egy rendőr pedig megsebesült. A tűzszerészek elkezdték a romok átvizsgálását.

A szóvivő szerint korábban a hatóságok letartóztattak egy Abu Hamza álnéven tevékenykedő, Husain nevű férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy az Iszlám Állam terroristaszervezettel rokonszenvező csoport tagja. Feltételezések szerint az ő felesége volt.

Indonézia, amely a világ legnépesebb muszlim országa, 1949-ben elnyert függetlensége óta folytat küzdelmet a szélsőségesek ellen. Suharto tábornok 32 éven át tartó elnöksége idején Jakarta minden eszközzel igyekezett megsemmisíteni a Darul Islam nevű dzsihadista csoportot, az al-Kaidának hűséget esküdött Jemaah Islamiyah terroristacsoport elődjét. A szervezetből később sokan csatlakoztak az Iszlám Államhoz is. Suharto 1998-as bukása után az indonéz radikálisok, akik közül korábban sokan Afganisztánban is harcoltak, több fegyveres csoportot alapítottak.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés