Elégedettek a csehek a demokrácia működésével az országban

2019. március 13. 18:12

Egy felmérés szerint a cseh lakosság 67 százaléka véli úgy, hogy a demokratikus rendszer jól működik az országban.

A csehek kétharmada elégedett a demokrácia működésével az országban. Ez a legmagasabb arány 2004-től, mióta ebben a témában országos felméréseket készítenek – közölte szerdán Prágában a CVVM akadémiai közvélemény-kutató intézet.

A CVVM felmérése szerint a cseh lakosság 67 százaléka véli úgy, hogy a demokratikus rendszer jól működik az országban. Tavaly, 2018-ben ez az arány 60 százalék volt.

A megkérdezettek kétharmadának meggyőződése, hogy a demokratikus rendszer a létező politikai-társadalmi rendszerek közül a legjobb, legelfogadhatóbb. A korábbi szocialista rendszerhez hasonló, autokrata társadalmi berendezést a megkérdezettek 20 százaléka minősítette a legjobbnak. Ezt az álláspontot nagyrészt Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom hívei képviselték.

A CVVM elemzéséből kiderül, hogy a demokrácia működésével elégedettek legyakrabban a jó anyagi helyzetben lévő és inkább a jobboldali pártokat választó emberek közül kerültek ki, míg az autokrata rendszert általában azok támogatták, akik életszínvonalukat alacsonynak minősítették, illetve a 60 éven felüli korosztály jelentős része.

A felmérésben résztvevőket az emberi jogok betartásáról is megkérdezték. A válaszadók valamivel több mint hetven százaléka azt mondta, hogy szerinte Csehországban tiszteletben tartják az emberi jogokat, mintegy 60 százalék szerint a jogegyenlőség is biztosítva van. Ezzel ellenkező véleményeket a megkérdezettek mintegy 25 százaléka fogalmazott meg.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/144816

Ajánljuk még a témában