A közös lista megoldható

2019. március 12. 12:25
Enyedi Nagy Mihály
Népszava
Szükségtelen és indokolatlan a Jobbikot és az LMP-t bevonni.

A Jobbikot szükségtelennek és indokolatlannak látom bevonni, az LMP létének oka a közös fellépés vagy siker megtorpedózása, tehát szerintem ők se játszanak. Mások beléphetnek (Kétfarkúak, Liberálisok) a közös és egyetlen valódi ellenzéki alternatívát jelentő listára, és megegyezhetnek a következőkben:

1. Mindenki hirdeti a saját programját, népszerűsíti a listavezetőjét, és a közös lista megszavazását kéri híveitől. Valamint azt, hogy az őt elérő kutatóknak a választója mondja meg, melyik ellenzéki párt híveként szavazott a közös listára. A kampányban a kevés anyagi erőforrás egyesíthető, az egymás elleni testvérharc felfüggeszthető.

2. Hogy az aznapi vagy előző estés kutatás, amely az egységes lista támogatói között kimutatja a pártok valós támogatottsági arányait, egy klasszikus exit poll, vagy más, kellően auditált és az érintett pártok által elfogadott és felügyelt kutatás lesz-e, az már mindegy. Egy 5000 fős, szakmailag korrekt minta erősen 1 százalék köré szoríthatja a mérési hibát.

3. A kutatás költségei pontosan megbecsülhetők: 15-20 millió forint. Ezt áprilisban nagy biztonsággal össze lehetne szedni azoktól az állampolgároktól, akiknek országos többsége bizonyítottan közös listát igényel, de követelni nem tud.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nézőpont már jó ideje 5000 fő megkérdezésével kutat:-))))
Ezért eredményei köszönő viszonyban sincsenek pl az ideaval, aki szimplán áttolt pár százalék fidesz szavazót a jobbikhoz:-)))

Az EP választás egy közvéleménykutatàs nagy mintán

"Számomra felfoghatatlan, hogy 2018. április 8. éjszakája után az ellenzéki pártok miért bíznak jobban az állami szavazatszámlálásban, mint egymásban és a bizonyítottan jó kutatási eljárásokban?"

Jól értik. A Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottságának egykori keményvonalas sz.arrágója arra célozgat, azzal uszítja az ellenzéki szavazókat, hogy tavaly áprilisban választási csalás történt.

A választókörzeti szavazatszámláló bizottságokba minden jelölt és jelölő szervezet delegálhat tagot. A szavazatok összeszámlálása után jegyzőkönyv készül, amelyet minden bizottsági tag aláír. A jegyzőkönyvek adatait továbbítják az országos informatikai rendszerbe. A jegyzőkönyvről minden szavazatszámláló bizottsági tag másolatot kap, és az adatokat minden valamirevaló párt párhuzamosan összesíti a saját választási központjában. Bármilyen eltérést tapasztal az országos elektronikus adatokhoz képest, jelezheti és kérheti az újraszámlálást.

Választási csalás tehát kizárólag akkor lehetséges, ha az ellenzéki pártok nem delegálnak tagokat a szavazatszámláló bizottságokba.

Ez az egykori brezsnyevista nem hülye, mindezt pontosan tudja. Akkor mi?

"Komoly" cikk... közös listát szorgalmaz, csak éppen azt felejti el egyértelműsíteni, hogy KONKRÉTAN MELY PÁRTOK állítanák ezt a közös listát.

Persze az önmagában is vicces, hogy két hónappal a választás előt nyammognak ilyen témán - miközben szinte már minden párt (az ún. Jobbikot kivéve...) bejelentette a nyilvánosságnak, kik szerepelnek majd a listán.

Igen. Olyan is. Azért hoztam ezt példának.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés