Üvegplafon balról

2019. március 11. 17:46

Hajdu Nóra
Népszava
A nemzeti törvényhozásokban csupán a 29 százalék a nők aránya.

„Az Interparlamentáris Unió (IPU) összesítése szerint ugyanakkor a 193 ENSZ tagállam közül a női parlamenti képviselet terén az első tízbe egyetlen európai állam, Svédország került be, a 9. helyen, 43,5 százalékkal. Az első húszban még öt európait találunk – Finnország a 11. 42 százalékkal, Norvégia a 13. (41,4), Franciaország a 14.(39,6), Spanyolország a 16. (39,1) és Macedónia a 20. (38,3). Az európai országok közül az utolsó helyen áll Málta és Magyarország.

Az idei év különlegesnek tekinthető az Európai Unióban, hiszen nemcsak a nők szavazati jogának a centenáriumára emlékezhetünk, hanem az Európai Parlament tagjait is megválasztjuk május végén. Itt jelenleg a képviselők 35 százaléka nő, a nemzeti törvényhozásokban csupán a 29 százalék az arányuk. Az Európai Bizottságban csupán 8 női biztos van a 27-ből. Még sosem töltötte be nő az Európai Bizottság vagy az Európai Tanács elnöki tisztjét.

Bár még nem állította össze mindegyik tagállam a saját pártlistáit, és nem nevezték meg mindenhol a listavezetőket sem, az arányok azért már láthatóak, és az Európai Parlament szakemberei által készített első előrejelzés is kijött február közepén. A várakozások szerint az Európai Parlament két legnagyobb pártcsoportja, a konzervatív European People's Party (EPP) és a progresszív Socialists and Democrats (SD) is veszteségeket könyvelhet el májusban. Az SD eddig 191 tagból álló frakciója az aktuális számítások szerint 135 főre zsugorodik, de még így is megőrizheti az előkelő második helyet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ennyi es ennyi no politikus, de hany ferfi anya?
Vagy a torodo anya mar nem jar a gyerekeknek?

Lehet, hogy több fetrengőt és trágárt akarunk?

Patikamérlegen méricskélik az arányokat, mintha bármiféle garancia lenne arra, hogy 50-50% esetén jobb lenne a döntéshozatal.

A radikálisabbik fajta még csak patikamérleget sem használ, egyszerűen csak az érdekli, ahol kevés nő van, és jól fizető elfoglaltság.

Illetve, ami még rosszabb nekik, hogy ezek szerint a nők is inkább férfiakra szavaznak.

Esetleg ezek a balos üvegplafonra ragadt picsák tiltsák meg a nőknek, hogy férfiakra szavazhassanak. Úgyis annyira szeretik a demokráciát, állítólag, bármit beáldoznának érte.

Nem volt mindig 0 százalék a nők aránya. Az elvtársak gondodkodtak arról, hgy legyenek Malter Julcsák a szocialista roham brigádokban.

A házastársak fele nő (többé-kevésbé).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés