A Cohen-per

Véget ért Trump egykori ügyvédjének meghallgatása

2019. február 27. 22:30

Szerdán megkezdődött Donald Trump egykori ügyvédjének és bizalmasának Michael D. Cohennek a meghallgatása a képviselőház különleges bizottsága előtt. Cohen többek közt rasszistának nevezte Trumpot, de vallomásában egyéb, az elnökre nézve rendkívül kínos ügyekre is kitért, mint a Hillary Clinton elleni szivárogtatások vagy a Stormy Daniels pornószínésznővel folytatott viszony.

Amerikai televíziótársaságok közvetítették szerdán Michael D. Cohen ügyvéd (korábban többször elhalasztott) képviselőházi meghallgatását. Cohen azt állította, hogy Trump védelmében hazudott eddig, ám ezúttal keresetlenül és élesen bírálta az elnököt.

Cohen úgy vélte, hogy Trump körbeudvarolja a fehér fajgyűlölőket és külföldi országokat „koszfészeknek" nevez. „A magánbeszélgetéseiben még ennél is rosszabb"; tette hozzá.

Előre elkészített és a meghallgatás elején felolvasott nyilatkozatában Cohen a többi között azt hangoztatta, hogy Trump régi barátja és volt tanácsadója, Roger Stone kapcsolatban állt a WikiLeaks nevű kiszivárogtató portál alapítójával, így Donald Trump már előre tudott arról, hogy nyilvánosságra hoznak Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltre nézve hátrányos információkat és elektronikus leveleket. 

A Guardian szerint Robin Kelly demokrata szenátor kérdésére Cohen azt is vallotta, hogy Trump bonyolult pénzügyi tranzakciók révén fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek, hogy hallgasson egykori viszonyukról, ám erről mindenkinek sokáig hazudott.

Cohen később Trump adóbevallással kapcsolatos botrányáról is beszélt. Az ügy lázban tartotta az Egyesült Államokat, korábban petíciót is indítottak azért, hogy az amerikai elnök adóbevallása nyilvánosságra kerülhessen. Trump a 2016-os kampányban azt mondta, hogy azért marad titkos az adóbevallása, mert azt auditálják, de Cohen szerint ez feltehetően nem volt igaz, és inkább azt próbálta meg elkerülni, hogy az adóvisszatérítések körül vizsgálódjanak. 

Cohen a meghallgatása végén figyelmeztetett arra, hogy 2020-ban, – amennyiben Trump veszít – nem lesz békés a hatalomátvétel, majd kritizálta Trump migrációs politikáját, a kormányzati leállást és a média elleni támadásokat. 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/144015

Ajánljuk még a témában