Naperőművet terveznek a kínaiak az űrbe

2019. február 27. 12:00
Már tesztelnek.

Kínai tudósok elkezdték tervezni egy űrbeli naperőmű tesztlétesítményét – adták hírül a helyi lapok szerdán. A teszterőmű Csungking város Pisan kerületében lesz – idézte a China Daily Hszie Keng-hszint, a csungkingi innovációs kutatóintézet helyettes vezetőjét. A létesítményben az űrbéli naperőmű kivitelezhetőségét fogják vizsgálni.

A teszterőmű egy 133 ezer négyzetméteres területen épülhet, hogy űrbeli transzmissziós lehetőségeket mutasson be, miközben a Földre visszasugárzó mikrohullámok élő szervezetekre gyakorolt hatását kutatja – írta a lap. A projektbe 100 millió jüant (4,2 milliárd forint) fektet a pisani kerületi hatóság.

A bázist egy-két év alatt tervezik megépíteni. Amint készen áll, a tudósok és a mérnökök napelemekkel felszerelt, rögzített ballonok segítségével vizsgálják a mikrohullámok továbbításának technológiáit. A ballonok paneljei napfényt gyűjtenek, a napenergiát mikrohullámmá alakítják, mielőtt visszasugároznák a Földre.

A földi fogadóállomások a mikrohullámokat elektromos árammá alakítják és egy hálózatba továbbítják. A kutatás egyelőre kezdeti fázisában van, az állomás méretét, súlyát még nem határozták meg. Ha minden rendben halad, a kínai naperőművet a Föld fölött 36 ezer kilométerrel helyezik üzembe és 2040 előtt elkezdi az energiaszolgáltatást.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a napenergiát mikrohullámmá alakítják, mielőtt visszasugároznák a Földre."

A mikrohullám meg elektromosságot indukál a földi réztekercsben és a tekercs végeire kötött zseblámpaizzó világítani kezd.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés