Térhódítás

DW: Soros György támogatja a lengyel kormányellenes médiát

2019. február 26. 18:09

Tulajdonosváltás történt a legnagyobb lengyel napilapnál – számol be róla a Deutsche Welle. A Soroshoz köthető SFS Ventures vette meg az Eurozet-csoport 60 százalékát.

Jelentős átalakulások és tulajdonosváltások zajlottak le az utóbbi időben a lengyel sajtópiacon, amelyek a kormánypárt szerint olyan nemzetközi tőzsdespekulánsok befolyását növelik a lengyel sajtóban, mint Soros György. Az érintett szervezetek is hangot adtak véleményüknek az ügyben. Erről közölt egy hosszabb elemzést a Deutsche Welle

A legjelentősebb esemény, hogy az Agora lengyel médiavállalat felvásárolta az Eurozet-csoport 40 százalékát. Az Agora birtokolja Lengyelország legnagyobb példányszámú napilapját a Gazeta Wyborcza-t, az Eurozet pedig az ország második legnagyobb rádióját a Radio Zet-et, amely a piac 13 százalékát fedi le.

A cseh SFS Ventures, amely egy Soros György által támogatott pénzalapot is tartalmaz, vásárolta meg az Eurozet-csoport maradék 60 százalékát. Ez egy vegyesvállalat, amelyet a 2010-ben alapított cseh Sourcefabric és a Media Development Investment Fund (MDIF) alkot. Utóbbihoz (MDIF) a Soros György által létrehozott Open Society Institute biztosította a kezdőtőkét. Mindkét nonprofit szervezet célja a független újságírás támogatása világszerte.

Az MDIF szerint a tulajdonosváltás nem fog változtatni a Radio Zet profilján, amely eddig is a független médiát képviselte a kormánypárt által keltett ellenszélben. A szervezet szerint Jog és Igazságosság (PiS) 2015 óta támadaja és lehetetleníti el a független kereskedelmi sajtóorgánumokat.

A kormánypárt Twitteren reagált a felvásárlásokra: „A PiS, élen Jaroslaw Kaczynski elnökkel, úgy gondolja, hogy az államnak mindent meg kell tennie, ami a hatalmában van, hogy megakadályozza a tőzsdespekulánsok befolyásszerzését a médiában" – közölte Beata Mazurek még januárban. Emellett Krystyna Pawlowicz parlamenti képviselő is kifejezte nemtetszését. A Radio Maryja-ban elmondta, hogy az apolitikus sajtó egy „kártékony, eszményített mítosz”, amely csak a „kormányzást nehezíti”.

A Gazeta Wyborcza és Jaroslaw Kaczynski már régóta kölcsönös érzéseket táplálnak egymás iránt. Ebben az esetben ez kölcsönös ellenszenvet jelent, amelynek rendszeresen hangot ad mindkét fél. A pártelnök 2018-ban kijelentette, hogy szerinte a napilap „anti-katolikus” és nemzetellenes. Ennek jegyében a kormány miniszterei megtiltották az intézményeikben a lapban történő bárminemű hirdetést és lemondták az összes előfizetést. A „kiéheztetés taktikáját” alkalmazta a kormány a Polityka Newsweek és a Polska ellen is. A Freedom House szerint ezek az intézkedések a „fékek és ellensúlyok rendszerének meggyengítésére szolgálnak, hogy elnémítsák a független sajtót és irányítsák a közvéleményt”. A Gazeta Wyborcza ügyében érintett belsős források attól tartanak, hogyha a PiS ismét választást nyer, akkor Orbán Viktorhoz hasonlóan komoly szigorítások jöhetnek a médiában. „Világossá tettük, hogy az embereknek a PiS ellen kell szavazniuk, nem azért, hogy minket megmentsenek, hanem a lengyel demokráciát” – nyilatkozta a lap hírszerkesztője Roman Imielsky.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143923

Ajánljuk még a témában