A Mi Hazánk ifjúsági szervezete átnevezné a Rajk László Szakkollégiumot

2019. február 24. 17:02

A kormányhivatalokhoz fordul a Mi Hazánk Mozgalom ifjúsági szervezete azért, hogy „végleg eltűnjenek a vörös diktatúrához köthető elnevezések.”

A kormányhivatalokhoz fordul a Mi Hazánk Mozgalom ifjúsági szervezete, hogy szüntessék meg azt a törvénysértő állapotot, amely szerint több közterület és intézmény is önkényuralmi rendszerekhez köthető személy nevét viseli.

Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Ifjai országos szervezője vasárnap, Budapesten a Rajk László Szakkollégium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz 2013-ban alkotta meg azt a törvényt, amely tiltja a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető nevek, elnevezések használatát, mégis számos épület és közterület van, amely ilyen elnevezéssel szerepel a nyilvántartásban.

A kormányhivataloktól azt várják, szólítsák fel a helyi önkormányzatokat, hogy a jogsértő állapotot szüntessék meg és eltűnjenek a vörös diktatúrához köthető elnevezések. Jelezte: az érintett intézmények vezetőit levélben keresik meg szintén a jogsértő állapot felszámolását kérve.

Fiszter Zsuzsanna súlyos vétségnek nevezte, hogy a Magyar Tudományos Akadémia útmutatása több helyen „mérleghinta-politikát” folytat: több elnevezést csak nem ajánl, de egyes esetekben ugyanazt az elnevezést tiltja. Példaként hozta fel Ságvári Endrét, akinek a nevével közterület elnevezését nem ajánlja, miközben lakótelep esetében tiltja a név használatát.

2017-ben egyébként a Jobbik is kezdeményezte a Rajk László Szakkollégium átnevezését.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143777

Ajánljuk még a témában