A Mi Hazánk ifjúsági szervezete átnevezné a Rajk László Szakkollégiumot

2019. február 24. 17:02
A kormányhivatalokhoz fordul a Mi Hazánk Mozgalom ifjúsági szervezete azért, hogy „végleg eltűnjenek a vörös diktatúrához köthető elnevezések.”

A kormányhivatalokhoz fordul a Mi Hazánk Mozgalom ifjúsági szervezete, hogy szüntessék meg azt a törvénysértő állapotot, amely szerint több közterület és intézmény is önkényuralmi rendszerekhez köthető személy nevét viseli.

Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Ifjai országos szervezője vasárnap, Budapesten a Rajk László Szakkollégium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz 2013-ban alkotta meg azt a törvényt, amely tiltja a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető nevek, elnevezések használatát, mégis számos épület és közterület van, amely ilyen elnevezéssel szerepel a nyilvántartásban.

A kormányhivataloktól azt várják, szólítsák fel a helyi önkormányzatokat, hogy a jogsértő állapotot szüntessék meg és eltűnjenek a vörös diktatúrához köthető elnevezések. Jelezte: az érintett intézmények vezetőit levélben keresik meg szintén a jogsértő állapot felszámolását kérve.

Fiszter Zsuzsanna súlyos vétségnek nevezte, hogy a Magyar Tudományos Akadémia útmutatása több helyen „mérleghinta-politikát” folytat: több elnevezést csak nem ajánl, de egyes esetekben ugyanazt az elnevezést tiltja. Példaként hozta fel Ságvári Endrét, akinek a nevével közterület elnevezését nem ajánlja, miközben lakótelep esetében tiltja a név használatát.

2017-ben egyébként a Jobbik is kezdeményezte a Rajk László Szakkollégium átnevezését.

(MTI)

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igazatok van, de ne ezzel kezdjétek.

Kis színes hír:

A korrupt székesfehérvári APEH-osok (Mesterházi Sándor és 65 társa) ügyében a balassagyarmati törvényszéken a 2019 február 26-án 9.00-kor kezdődő újabb tárgyaláson hirdetik ki az elsőfokú ítéletet. A legnagyobb tárgyalóban nem férnek el egyszerre a vádlottak és a védőik, ha valakit a bíró kiszólít, akkor az egész sor feláll, a vádlott az egyik ajtón kimegy a folyosóra, majd egy másik ajtón újra belép a terembe, immár a bíró elé.
A 9.éve, 2010 óta csigalassúsággal folydogáló ügyben eljárási hibák miatt fellebbezés majd ismételt eljárás várható. Majd ismét másodfok, majd a Kúria.

A kis micsodájukkal foglalkoznának, nem egy tőlük független intézmény nevével.

Egyetértve a névváltoztatás igényével. DE!!!!!
Fiszter Zsuzsanna jobban tenné, ha tanulmányozná a 2011. évi CLXXXIX. törvényt és annak figyelembevételével járna el.
Idézet a törvény szövegéből:
"13. § (1)
3. a közterületek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmény elnevezése;
14. § (1) A 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatok ellátásának részletes szabályait, ha e törvény másként nem rendelkezik, jogszabályok tartalmazzák.

(2) A 13. § (1) bekezdés 3. pontjában meghatározott közterület, illetve közintézmény nem viselheti

a) olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy

b) olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.

(3) Ha a helyi önkormányzat döntése során kétség merül fel a tekintetben, hogy a közterület neve megfelel-e a (2) bekezdésnek, arról beszerzi a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását."

Az ídézett rendelkezés figyelembevételével akkor járnának el helyesen, ha kezdeményeznék a törvényt módosítását és a felsorolásba bekerülne az állami intézmények, szervezetek, épületek, ingatlanok is.
Jelenleg a törvény rendelkezése szerint a döntés az egyetemnél, szakkollégiumnál van, vagyis hozzájuk kell fordulni. Ezt a Jobbiknak már egyszer megírták.

Rajk László liberális SZDSZ-es.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés