Szocialista kiáltvánnyal indul Timmermans kampánya

2019. február 22. 20:32

Madridban, az európai baloldal kampánynyitó kongresszusán felszólal Gurmai Zita, az MSZP képviselője is.

2019. február 22. 20:32

Megkezdődött az Európai Szocialisták Pártjának (PES) kétnapos kongresszusa Madridban pénteken, amelyen hivatalosan elindítják a május végi európai parlamenti választási kampányukat is. „A szociáldemokráciára sokkal nagyobb szükség van Európában mint valaha” – fogalmazott köszöntőjében José Luis Ábalos, a házigazda Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) szervezeti titkára, fejlesztési miniszter.

A politikus szerint komoly veszélyben van az egységes és békés Európa eszméje, amely elkötelezett a népek szabadsága, polgárainak haladása, a környezetvédelem, a feminizmus, a tolerancia, a tisztelet, a szolidaritása, a befogadás, az egyenlőség és az igazságosság mellett. „Barátaim, nincs vesztegetni való idő, sem kifogás a lazításra”  – jelentette ki, figyelmeztetve a radikális jobboldali pártok európai térnyerésére.

Achim Post, a PES főtitkára nyitóbeszédében „rendkívüli időket” emlegetve egy nacionalista, megosztott, törékeny, gyenge Európa vagy egy egységes és erős  Európa közötti választásra szólított fel. „Olyan kampányt kell csinálnunk, amilyet még sosem” – hangsúlyozta a német politikus.

 A balközép erőket összefogó pártcsalád madridi kongresszusának meghívottai közt szerepel António Costa portugál, Stefan Löfven svéd, Viorica Dancila román miniszterelnök, Andrea Nahles, a német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, Pamela Rendi-Wagner, Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke és Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt elnöke. Magyar részről a rendezvény felszólalói között van Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő, a PES nőszervezetének elnöke.

A kongresszus résztvevői a tervek szerint szombaton kiáltványt fogadnak el „Egy új társadalmi szerződés Európa számára” címmel. Pénteki felszólalásában Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, az európai szocialisták EB-elnök jelöltje ígéretet tett, hogy visszaadják a reményt az európai polgároknak. Arról is beszélt, hogy meg kell szabadítani az embereket a „félelem láncaitól” a globalizációval vagy a bevándorlással kapcsolatban, és bírálta azokat az erőket, amelyek „egyetlen terve az EU lerombolása”.

Szót emelt a magyar kormány EP-választási plakátkampánya ellen. Mint mondta, miközben Magyarországon közpénzt költenek „hazug plakátokra”, addig hiány van orvosokból, tanárokból, bölcsődékből, és sok fiatal kénytelen emigrálni a „lehetőségek hiánya miatt”. Timmermans kemény választási kampányra, „agresszív támadásokra” számít. Azt kérte a kongresszus résztvevőitől, hogy minden hazugságra egy tény, minden sértésre egy kedves szó legyen a válasz.

 

 

Emlékezetes, ő február 16-án részt vett az MSZP jelöltállító kongresszusán, ahol találkozott Nagy Blankával, és ahol kiderült, hogy Tóth Bertalan vezeti majd az MSZP EP-listáját, a nagy favorit Szanyi Tibor vagy Ujhelyi István helyett. Timmermans egyébként azt állítja, a Jobbik és az MSZP között lehet együttműködés.

(MTI/Mandiner)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2019. február 23. 12:16
Mikor jönnek már rá eze s balfasszok hogy a szocializmus felénk nem hívó szó mi éltünk benne ..köszönjük nem kérünk repetát? A Demokrata ,Demokrácis szót se tekintjük az SZDSZ óta hivó szónak Köszönjük a ciántablettát és gumikövedékeket meg a kékvizet nem kérünk belőle.. A magyarnak miunka, család és béke kell és hogy tiszteljék az 1000 éves múltját... A többi majd lesz valahogy..
Berecskereki
2019. február 23. 09:20
Régi mondás: "Kardnak, csatnak, fasznak bal oldalon a helye.
balbako_
2019. február 23. 08:24
Ha minden igaz most rúgják valagba Spanyolországban a szocdemeknek maszkírozott Soros söpredéket.
Berecskereki
2019. február 23. 07:33
Az európai szocialisták arca "Kroft: – Ön egy magyar zsidó… aki megmenekült a holokauszt elől, azáltal, hogy kereszténynek adta ki magát. Soros György: – Így van. – És látta, amint sokakat a haláltáborokba szállítanak. – Igen, 14 éves voltam. Elmondhatom, hogy akkor alakult ki a személyiségem. – Milyen tekintetben? – Olyan értelemben, hogy az embernek előre kell gondolkodnia, és meg kell érteni és előre kell érezni az eseményeket, amikor az embert fenyegetés éri. Ez a gonosz erős fenyegetése volt. Úgy értem, hogy nagyon személyes módon tapasztaltam meg a gonoszt. – Úgy tudom, hogy a védelmezőjével együtt járt-kelt, aki megesküdött, hogy ön az ő örökbe fogadott keresztfia. – Igen, igen. – Valójában együtt ment vele és segített neki a zsidó vagyonok elkobzásában. – Igen. Ez így volt, igen. – Úgy tűnik nekem, mintha ez egy olyan megtapasztalás lenne, ami miatt sokan hosszú-hosszú éveken át pszichiáterhez kényszerülnének. Nem volt nehéz ez önnek? – Nem, egyáltalán nem. Egyáltalán nem. Talán gyerekként az ember nem látja az összefüggést. De ez nem okozott semmi, de semmi problémát. – Semmi bűntudatot nem érzett? – Nem." https://vigyazo.blog.hu/2017/01/11/dokumentum_soros_gyorgy_es_a_budapesti_deportalasok_interju_magyar_felirattal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik