Visszanyerhető-e a főváros a Fidesztől?

2019. február 22. 07:52

Budapest hagyományosan baloldali bázis volt az elmúlt 30 évben.

2019. február 22. 07:52
Sanyó Ádám
Mérce

„Budapest hagyományosan baloldali bázis volt az elmúlt 30 évben, és a tavaly áprilisi választáson is 18-ból 12 választókerületben ellenzéki győzelem született. A sikerek egy része közvetlenül köthető volt a pártok közti visszalépésekhez, emellett a választók tudatos taktikai átszavazása is kellett egy-egy szorosabb körzetben a győzelemhez.

A megyei jogú városok esetéhez hasonlóan, érdemes megvizsgálni, hogy mi történt 2006 októberében Budapesten. A közel 20 éve egyeduralkodó MSZP-SZDSZ-es vezetés nyolc kerületben is elvesztette a polgármesteri versenyt és a kerületi közgyűlési többségét is, és a főpolgármesteri versenyben is alig 1,5%-kal (13 ezer szavazattal) tudott Demszky Gábor győzni Tarlós Istvánnal szemben. 2006-ban még listás rendszerben választották a közgyűlés tagjait (hasonlóan a megyei közgyűlésekhez), és ekkor fordult elő először, hogy a 66 tagú közgyűlésben nem volt egyértelmű többsége az MSZP-SZDSZ koalíciónak (33-33 mandátumot kapott a MSZP-SZDSZ és a FIDESZ-KDNP is).

2010-ben aztán a kétharmados úthenger a teljes fővárost maga alá gyűrte, csupán négy kerületben tudott győzni ellenzéki jelölt, majd ez a szám hatra változott 2014-ben. Tehát jelenleg 23-ból 17 kerületet vezet fideszes polgármester immár legalább 8 éve.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2019. február 23. 21:19
Hát... talán....visszanyerhető. Már, ha nagyon utálod a budapestieket, s nagyon bosszút akarsz állni rajtuk, mert leszarták a libsiket ennyi választási cikluson keresztül. Magyarul: ha kiakartok baszni a budapestiekkel, s ha ők újra vissza akarnak a fejlődés nélküliség, a mocsok, a kosz, a lepusztultság városát,akkor, akkor nyerhettek.
makapaka2
2019. február 23. 16:42
Demszky 20 évig tartó ámokfutása alatt lehet, hogy a baloldal uralkodott rajta, meg is látszott a szomorú eredménye.Semmi fejlődés nem volt.
Peter8811
2019. február 23. 09:39
"Visszanyerhető-e a főváros a Fidesztől?" Igen, visszanyerhető Horváth Csabi bácsinak, Csapd le csacsi kártya játékon.
justiceforhungary
2019. február 22. 19:46
"Budapest hagyományosan baloldali bázis volt" Tót, morva, galiciai, sváb, vend, román, rác, ruszin, görög, ukrán, orosz bázis volt. Mindent megszavaztatok ami a magyarnak fájhat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik