Románia elfogy

2019. február 22. 13:41

Követendő példaként emlegetik a román sajtóban és a közösségi médiában a magyar miniszterelnököt.

2019. február 22. 13:41
Fábián Tibor

„Miközben Orbán Viktor új családpolitikai intézkedéseket jelentett be évértékelő beszédében, a bukaresti szenátus első körben leszavazta a gyermeknevelési támogatás emelését, és csak egy héttel később, az élénk társadalmi felháborodás nyomására döntött annak növeléséről. Ez a két, egymáshoz közeli esemény mindennél többet mond arról, mennyire ellentétes irányba tart jelenleg a két szomszédos ország. Másfelől jelzi azt is, hogy mennyire nélkülözi a valóság ismeretét a magyar ellenzék és a magát függetlennek mondó sajtó, amikor gazdasági, egészségügyi és egyéb témákban »bezzeg Románia!«-szerű szólamokat gyártanak.

A román gyermeknevelési pótlék összege, amit a szenátus első körben még kielégítőnek tartott, havi hatezer forint. Ezt emelték most tízezer forintra, amit 18 éves korig folyósítanak. A gyermek kétéves koráig pedig húszezer forintot kitevő támogatás jár az eddigi tizenötezer helyett. Ez a csupán pár ezer forintnyi emelés persze egyáltalán nem jelent áttörést a román családpolitikában, és az is kesernyéssé teszi ezt a csekély eredményt, hogy nem a kormány belátása és családtámogatási stratégiája nyomán született, hanem komoly társadalmi nyomás kellett az eléréséhez.

Nem csoda, hogy újfent követendő példaként emlegetik a román sajtóban és a közösségi médiában a magyar miniszterelnököt, és lázasan mazsolázzák a hétpontos családtámogatási csomag elemeit. Miközben Magyarország sajátos, úttörő irányt választott az elöregedés és a népességcsökkenés kezelésére, a Nyugat pedig a migrációval lavírozta magát patthelyzetbe az ugyanerre a kérdésre adott rossz válaszával, addig Románia harmadik úton jár ezen a téren. Ez pedig a céltalan sodródás. Az ország a gyermekeknek szánt állami támogatásokban – uniós szinten – egyenesen sereghajtónak számít.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2019. február 24. 18:29
Nálunk már nagyon régen nem emelték a családi pótlékot, és elárulom, a Fidesz nem is fogja. Minden normális ember tudja, hogy annak semmi értelme. Átlagos ember nem csinál gyereket havi 10 ezer forintért, aki meg igen, arra meg nincs szükség. Ha a románoknak ennyi a családtámogatási rendszer, akkor csak tessék, mi csak röhögünk rajtuk.
Kettőazkilenc
2019. február 23. 21:12
Pedig nem több erdogan féle kormányzás kell oda, így is nap mint nap ördögűzés folyik magyarok ellen. Valami normális baloldali liberális kormányzás kellene, a vadkapitalizmus még a mienknél is rosszabb jelenleg, a korrupció is, pedig az itteni helyzetet is nehéz überelni...
békalepcse
2019. február 23. 21:11
A román pragmatika lassan feléri ésszel a.Magyar országhoz való csatlakozás előnyeit. Csak azt nem tudjuk, ez mennyire jó nekünk. Román árulókkal nem érdemes erősíteni hazánk demográfiai helyzetén. Azok menjenek nyugatra a multikultiba tölteléknek.
Akitlosz
2019. február 23. 20:12
"a Nyugat pedig a migrációval lavírozta magát patthelyzetbe" Nem patthelyzet az. Nyernek a sötétek, a világosak veszítenek, sőt idővel kihalnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik