Zsákutca

2019. február 22. 12:58

Semmiféle sérelem nem állhat az igazság kimondásának útjába.

„Történt, hogy az Echo Tv »Keménymag« című műsorában a résztvevők a Jobbik rendkívül undorító, Jakab nevezetű képviselőjét – mérsékelten vicces módon – Jákobnak nevezték. Ez, praktikusan, szerintem senkinek sem tűnt ott fel, lévén teljesen jelentéktelen közjáték, mert abban biztos vagyok, hogy a jelenlévők, sőt maga a kutya sem tudta egyébként, hogy a jeles honatya zsidó felmenőkkel rendelkezik. Eddigi tevékenységében semmi sem utalt erre. Sőt.

Az Echo Tv azonnal és számomra igencsak meglepően reagált az eseményekre, mindenféle elnézéseket kért és az ominózus műsor résztvevőit persona non grata-nak nyilvánította. Ez már önmagában is az esemény túlreagálása és további, szerintem az épeszű közbeszédre nézvést súlyos következményekkel járhat. Nem gondolom, hogy egy Jakab Péter véleményét kéne zsinórmértéknek tekinteni az antiszemitizmus kérdéskörében, mert ha igen, akkor igencsak ingoványos talajra tévedünk.

A jobboldali újságírás, mi több, a jobboldali politizálás, egyik megkülönböztető alapvetése volt ezidág, hogy mi a PC nyelvhasználat tagadásában is különbözünk a libsi szóhasználattól. Cikkek sokasága és a józan ész bizonygatta mostanáig a PC nyelv valóságelfedő hatását, képtelenségét a problémák megragadására. Úgy hittük, mi képesek vagyunk őszintén, az anyanyelvi hagyományoknak megfelelően, a libsizmus torz nyelvi »újításai« nélkül, írni, beszélni a világról és ezt az olvasók, hallgatók el is várják tőlünk, hiszen maguk is hasonlóan gondolkodnak. Az őszinteség természetesen sérelmekkel is jár, azonban én úgy vélem, semmiféle sérelem nem állhat az igazság kimondásának útjába, a legnagyobb sértés ugyanis, ha nem azt mondjuk, amit gondolunk, azaz mindközönségesen hazudunk.

Alapvetően értem én a dolgot. Cél az, hogy rámutassunk – Jakab és a többi jobbikos példáján keresztül –, hogy mennyire álszent, cinikus a »haladó« politika részéről az »értékek« lengetése, miközben a politikai haszon érdekében, szemrebbenés nélkül bútoroznak össze azokkal, akik tagadják ezeket az »értékeket«."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143681

Ajánljuk még a témában