Tízezrek tiltakoztak a franciaországi antiszemitizmus ellen

2019. február 20. 7:46
Kedd este mintegy hetven francia városban vonultak utcára az emberek az elmúlt hetekben elkövetett antiszemita támadások ellen.

Párizsban mintegy 20 ezren gyűltek össze a République téren, miközben Emmanuel Macron államfő a Soá emlékhelyen koszorúzott a parlament két háza elnökének kíséretében. A köztársasági elnök délután a Franciaország keleti részén, a Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temetőjében járt, ahol ismeretlenek keddre virradó éjjel csaknem száz sírt meggyaláztak, horogkeresztet festettek rájuk.

A zsúfolásig megtelt párizsi République téren a tiltakozók „Elég volt – nem az antiszemitizmusra” feliratú táblák alatt gyűltek össze. Edouard Philippe miniszterelnök, Francois Hollande és Nicolas Sarkozy volt államfők mellett a kormánytagok kétharmada és több mint ötven politikai párt képviselője, valamint a legfőbb (a zsidó, a katolikus, a protestáns, az ortodox, a muzulmán és a buddhista) vallások képviselői is részt vettek a megmozduláson. „Az antiszemitizmus nem a zsidók ügye, hanem minden franciáé” – mondta a rendezvény előtt francia újságíróknak Francois Hollande.

Nicolas Sarkozy szerint „egyesek provokálnak, sértegetik az állam tekintélyét, amire az államnak válaszolnia kell”. „Biztos vagyok abban, hogy megteszi, de most kell megtennie és a lehető leghatározottabban” – fogalmazott a volt elnök. A félórás párizsi rendezvényen Delphine Horvilleur rabbinő mondott beszédet. „Amikor az antiszemitizmus felüti a fejét, bárhonnan is jön, az próba a nemzet számára. A méltóságának és a nagyságának próbája" – fogalmazott a zsidó gondolkodó. A megemlékezés végén – amelyen fiatalok olvastak fel zsidókról szóló vagy zsidóktól származó szövegekből – Abd al Malik fekete bőrű muzulmán énekes vezetésével énekelte el a tömeg a La Marseillaise-t, a francia himnuszt. 

A legtöbb politikai párt vezetője jelen volt a párizsi megmozduláson, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülést vezető Marine Le Pen azonban külön emlékezett meg a Párizshoz közeli Bagneux-ben, a 2006-ban egy iszlamista csoport által megölt Ilan Halimi emléktáblájánál, ahol a politikus szóvá tette, hogy a szocialisták őt nem hívták meg a párizsi megemlékezésre. A radikális Baloldali Lázadó Franciaország elnöke, Jean-Luc Mélenchon pedig a dél-franciaországi Marseille-ben volt az országos tiltakozónapon, ahol mintegy 1500-an vettek részt az antiszemitizmus elleni rendezvényen.

Francia elemzők szerint a három hónappal ezelőtt szociális követelésekkel indult elitellenes sárgamellényes mozgalom megmozdulásai felszínre hoztak tabukat és erősítik a gyűlölködést. Szakértők háromfajta forrását látják a franciaországi antiszemitizmusnak: a radikális iszlámot, amely a második világháborút követően betelepített muzulmán lakosság körében nyert teret, a hagyományos szélsőjobboldali nézeteket, valamint a szélsőbaloldalhoz kapcsolható politikai anticionizmust, ez utóbbi kettő figyelhető meg a sárgamellényesek megmozdulásain.

„Az antiszemitizmus mindannak a tagadása, ami a köztársaság és ami Franciaország” – írta a Twitteren kedden Emmanuel Macron. Edouard Philippe miniszterelnök pedig a L'Express című hetilapnak adott interjúban úgy vélte, hogy azért kell „teljesen eltökéltnek, mondhatnánk, dühösnek lenni az antiszemitizmus elleni küzdelemben, mert az nagyon is mélyen gyökerezik a francia társadalomban”. A kormányfő szerint „hazug és abszurd állítás az, hogy a sárgamellényes mozgalom antiszemita, de a sárgamellényesek válsága felszakította a gátakat”.

Az antiszemitizmus elleni országos megmozdulást az ellenzéki szocialisták kezdeményezték tiltakozásul az ellen, hogy a hivatalos adatok szerint tavaly 74 százalékkal növekedett az antiszemita incidensek száma az előző évhez képest, valamint a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek felvonulásain rendszeressé váltak az antiszemita szlogenek és cselekmények.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés