Akadémikus vita

2019. február 20. 07:22

A kormány egy országot akart a tudás ellen hergelni.

2019. február 20. 07:22
Mátyás Győző
168 Óra

„A fair play szellemében megküzdeni ezzel a hatalmi tébolyban szenvedő társasággal nagyon nehéz. Pontosan erre utalnak az eddigi példák is a filozófusok kriminalizálási kísérletétől kezdve (ami anno 2011-ben még megrökönyödést okozott), a civilszféra ellehetetlenítését szolgáló manővereken át a CEU elüldözéséig.

Ez utóbbi különösen tanulságos lehet az Akadémia számára is.

Nem is csupán azért, mert a CEU kinyírása érdekében a hatalom elképesztő módszereket alkalmazott az alávaló rágalmazástól kezdve (emlékezzünk csak a propaganda ékes szövegeire nagyjából abban a stílben, hogy a CEU valójában Soros terrorista központja, ahol transznemű diverzánsokat képeznek) addig, hogy még saját, e célra alkotott törvényeit sem tartotta be.

Hanem azért, mert ebben az esetben a kormány egy országot akart a tudás ellen hergelni.

Sokáig azt lehetett gondolni: a hatalom valami megfejthetetlen taktikai cél miatt fenekedik ennyire a kultúra, a művészet a tudomány képviselői ellen. A CEU-ügy megértette, hogy tényleg zsigerből utálják és félik a tudást. A miniszterelnöki ukázt végrehajtó miniszter nem is titkolta: „és ha megnézzük, hogy mi történik az Akadémián most, az engem nagyon emlékeztet más ügyekre, például a CEU-val kapcsolatos hasonló dologra.””

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. február 20. 14:37
A kultúra, a művészet és a tudomány - sőt még a sport, a vallás és a politika - képviselői is éljenek meg a munkájukból és ne az adófizetők pénzéből!
Esvány
2019. február 20. 14:26
"A kormány egy országot akart a tudás ellen hergelni. " Hülyegyerek, nem a tudás a téma, hanem a kutatás. A kutatással kapcsolatban is az, hogy legyen több gyakorlati haszna. Szolgálja az ipari fejlődést (azaz közvetítsen abból a mérhetetlen nagy tudásból valamit a mérnököknek is). Tehát pont nem a tudás ellen, hanem a több hasznosítható tudásért harcol a miniszter. Az általad védett szűklátókörű akadémikusok pedig csak a privilégiumaikat féltik. Mert van nekik...
toef36
2019. február 20. 12:34
T. Mátyás Gy.! Szabad tudni, milyen tudományos fokozattal rendelkezik?
puszika
2019. február 20. 11:19
Győző elvtárs! Nem hergelnek itt senkit. Pusztán az az örök filozófiai tétel valósul meg/és ezt a döntő többség el is fogadja/,hogy hasznos teljesítményért jár minden fajta elismerés/pl.anyagi/! No a mi Akadémiánk ezt még nem tette magáévá,de majd fogja!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik